Общински съветник дава на прокурор кмета на Козлодуй Маринела Николова, купувала саксии по 438 лв.

Общински съветник дава на прокурор кмета на Козлодуй Маринела Николова, купувала саксии по 438 лв. Общинският съветник Юлиян Тошев подготвя сигнал до прокуратурата за разходваните средства от кмета на Козлодуй Маринела Николова за озеленявате в общината за последните три години, научи агенция BulNews. До крайната мярка се стигна, след като в отговор на негово запитване към Николова, бе спестен пълния размер на похарчените пари за растения и инсталации, както и за липсата на обществена поръчка за това.
Още на 3 април общинският съветник Юлиян Тошев е поставил писмено въпроси към кмета на общината Маринела Николова какви разходи за озеленяване са направени в периода от 1 януари 2016 година до 31 декември 2018 година, в това число и за закупуване на саксии и арт-инсталации,  от бюджета на община и от този на общинско предприятие „Комунална дейност“.
Отговорът на въпроса във вид на общи цифри за 2016-та, 2017-та и 2018-та години е бил предаден на съветника на сесията на общинския съвет на 16 май, като към него има приложени и фактури за закупуване на материали.
„В този отговор не са приложени всички фактури по разходите за озеленяване и от тук стойността на посочените по години цифри в отговора не е пълна. В тези счетоводни документи, които ми бяха представени не виждам фактури за палмите, които са закупени, за арт-инсталациите. Няма я и фактурата за саксиите за ел. стълбове, а аз имам информация с документ, че само една саксия струва 438 лева. За мен това е безумно скъпо. Но и от това, което ми е подадено като цифри се установява, че годишните суми разходвани за озеленяване, надвишават прага по Закона за обществените поръчки, който е 30 000 лева. По това, което ми е представено и което не е всичко, за година за тази дейност се харчат около 60 000 лева, според моята информация са повече, а обществена поръчка за това не е правена.
Този отговор на моя въпрос не е изчерпателен и за това ще сигнализирам компетентните органи да се направи проверка за разходите за озеленяване в този три годишен период, за да се установят реалните суми и да се потърси отговорност защо не е обявявана обществена поръчка за тази дейност“, категоричен беше Юлиян Тошев. 
Той уточни, че цифрите, посочени от кмета Маринела Николова в отговора на въпроса му, са по-ниски от тези представени пак от кмета на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), с който документ Юлиян Тошев разполага.
„Само за последната, 2018 година в отговора на питането е посочено, че разходите за озеленяване са в размер на 27 765.87 лева, докато в писмото до АДФИ  тази сума е над 57 600 лева“, допълни Юлиян Тошев.
Същото се отнася и за закупуваните авточасти и извършени ремонти на автомобилите от автопарка на Общинско предприятие „Комунална дейност“, където от отговора на кмета Маринела Николова е видно, че за тази дейност средногодишно са разходвани около 100 000 лева, но отново без обществена поръчка.
21.05.2019, 09:32 часа
5305 2
Коментари

ha ha

21.05.2019, 13:46 часа
A kolata na shterkata kolko li struva !?!

Генова

21.05.2019, 11:27 часа
Егати крадлвия кмет!
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha