ВМРО иска да махне Волен Сидеров от поста му на председател на парламентарната група

ВМРО иска да махне Волен Сидеров от поста му на председател на парламентарната група ВМРО иска да свали лидера на "Атака" Волен Сидеров от поста му на председател на парламентарната група на "Обединени патриоти", съобщи сайтът "Дневник". Според депутати от партията на Красимир Каракачанов желанието им е налице, но все още нямат решение на парламентарната група. Те припомниха, че третият коалиционен партньор Валери Симеонов, лидер на НСФБ, преди няколко месеца свали доверието си от Сидеров, като председател на парламентарната група. ВМРО тогава потушиха скандал, но сега се надяват да получат подкрепата на Симеонов.
Днес депутатите от ВМРО се събират, но се очаква да отпразнуват успеха си от вкарването на двама евродепутати, което е първият такъв успех при самостоятелно явяване на избори на ВМРО. Въпросът за "развода" със Сидеров се очаква да бъде обсъден утре, когато е работен ден за депутатите. Сидеров не е свиквал заседание на парламентарната група от месеци, като според ВМРО, той прави това от страх да не бъде свален от поста си.
Не е известно каква ще е позицията на Валери Симеонов, без чиито депутати не може да бъде отстранен Сидеров. Двамата не вдигаха днес мобилните си телефони. Депутати и сътрудници на НФСБ не знаеха дали въпросът за поста на Сидеров е обсъждан.
Скандалите в малкия коалиционен партньор са ежедневие и трите партии не успяха да постигнат съгласие за общо явяване на изборите въпреки декларираното пред медиите желание за това. Обидите между лидерите им ескалираха в последните дни след вкарването на двама евродепутати от ВМРО - Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков.
"Атака" и НФСБ получиха по-малко гласове от независими кандидати като Минчо Христов и бившия кмет на "Младост" Десислава Иванчева.
"Атака" плюха по мен, по ВМРО, по цялата ни кампания по грозен начин, не знам как ще се гледаме в очите, коментира пред БНТ в неделя Красимир Каракачанов. За Валери Симеонов каза, че е запазил джентълменски тон по време на кампанията.
"Има неща, които трудно ще забравя, удари, нож в гърба – нанесени от хора, които вие смятате, че са мои коалиционни партньори, позволявайки си да говорят за мен и г-н Джамбазки лъжи, лъжейки като долни цигани", каза в понеделник пред Би Ти Ви Красимир Каракачанов и заяви, че повече "няма да играе синя каска". В същия репортаж Ангел Джамбазки се зарече да съди Волен Сидеров за клевети, изречени по време на кампанията. В поредица репортажи телевизия "Алфа" показа компромати срещу Джамбазки по адрес на неговата сексуална ориентация. Заради това Сидеров бе санкциониран от ЦИК.
"Трябва да ви кажа, че много се стряскам, когато ме заплашват хора, за които не е ясно точно каква е тяхната сексуална ориентация, аз затова предложих всички кандидати за евролистите да обявят каква е тяхната сексуална ориентация, но да го кажат, за да не бъдат изнудвани с това. Когато г-н Джамбазки каже нещо, се разтрепервам от страх, но той не е мой тип", отговори Сидеров, цитиран от бТВ. Според него от партията на Каракачанов решили да се явят самостоятелно на евровота - "сключили сделка с ГЕРБ и ДПС, за да получат този резултат от купен вот, имам много информация и тя ще стигне до съответните органи". А Каракачанов отговори: "На крива ракета – космосът ѝ пречи, за киселото грозде също."
Валери Симеонов припомни в същия репортаж само, че от ВМРО първи взели решение сами да се явят на евровота и това принудило останалите две партии сами да участват в изборите.
Иначе в официални изказвания от последните дни от ВМРО говорят, че искат да запазят коалицията и съответно участието си в голямата коалиция с ГЕРБ.
Коалиция "Обединени патриоти" има 27 народни представители – 11 от ВМРО, 8 от НФСБ и 8 от "Атака". Дори и без депутатите на Сидеров, макар и по-трудно, ще може да се поддържа необходимия кворум за функциониране на парламента от 142 депутата. Депутатите от "Атака" често не са в пленарна зала при важни закони и управляващите разчитат на "Воля", а по тематични закони и на ДПС.

Снимка: "Дневник"
29.05.2019, 16:10 часа
1318 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha