Градски младежи ще живеят 21 дни във видински села

Градски младежи ще живеят 21 дни във видински села Млади хора ще живеят 21 дни при семейства от три видински села - Синаговци и Кошава в община Видин и Неговановци в община Ново село. Те ще трябва активно да участват в живота на селото и да са от помощ на домакинството, в което ще живеят. Това може да включва грижа за чистотата в къщата, помощ в градината, грижа за животни и други. В някои от селата има нужда и от други дейности. "Резиденция баба" е инициатива на сдружение "Фабрика за идеи", която свързва млади хора от градовете и възрастни хора от селата в цяла България. Мисията на "Резиденция Баба" бе обсъдена от организаторите и домакините от местните читалища на седянка в Библиопощата във Видин. 
"Това е един отговорен експеримент с отворен край, в който тези герои имат възможност да общуват, едните и другите да се учат взаимно. Селата, които ще участват тази година в "Резиденция Баба", са Синаговци, Кошава и Неговановци. Една от главните мисии на резидентите е, освен да живеят с възрастните хора, при които ще бъдат настанени, да събират местни съкровища под формата на традиции, занаяти, всякакви тайнства, които крие регионът", заяви Милица Джаджева, която е представител на организаторите.
Престоят в селата ще е три седмици - от 23 август до 15 септември.
"Очакванията са ни резидентите да останат с добри впечатления от хората в Неговановци, да стане по- забележимо нашето село в национален мащаб. Искаме да направим и нещо ценно, което да остане- герб на селото, битов кът", каза Мариана Димитрова- секретар на Народно читалище "Светлина -1928" в село Неговановци.
"Надявам се да се получи мост между младежите, живеещи в града и хората, живеещи на село. Обмяна, опит на идеи. За местните хора това е нещо ново в живота им, така че за тях ще е интересно", заяви Даниела Георгиева - секретар на народно читалище "Наука - 1925" в село Синаговци.
"Ние очакваме младите хора с интерес. Надявам се да останат доволни от престоя. Ще се запознаят с нашите традиции, с нашия фолклор, ще видят нашия плаж", допълни Надя Георгиева - секретар на народно читалище "Съзнание - 1928" в село Кошава.
"Очаквам стереотипите да се променят спрямо нашия регион, да видят колко топли и гостоприемни хора сме и колко тайнства, колко магия се крие в нашия край", каза Славена Петрова, която е председател на сдружение "Видински фонд "Читалища".
В края на престоя си в селата резидентите трябва да организират завършващо събитие заедно с местните хора, на което да поканят и гости от града. Желаещите да се включат в инициативата "Резиденция Баба" могат да кандидатстват до 30 юни.
12.06.2019, 09:12 часа
1209 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha