19 европроекта изпълняват в община Монтана

19 европроекта изпълняват в община Монтана 19 проекта с европейски средства се изпълняват в момента в община Монтана. С това се похвали кметът Златко Живков в навечерието на празника на града, Свети дух, който се отбелязва на 17 юни. Ремонти са извършени в училища и детски градини. Не могат да се подценяват и социалните проекти, съобщи кметът Златко Живков.
"Образователната инфраструктура е съсредоточена в големите ни училища и детски градини, които с европейски средства бяха променени. Двете най-големи гимназии в Монтана- ПМПГ, ПГПЧЕ, 3-то и 4-то училище, 4-та, 7-а градина новата 8-а градина. В "Кошарник" са реновирани останалите образователни заведения. Не бих подминал многобройните социални проекти на Монтана. Това е една дейност, която не може да бъде подценена. Новите ЦНСТ-та (Центрове за настаняване от семеен тип- бел. ред.), които имаме навсякъде. Новите проектни дейности от две услугите станаха 21. Хората, работещи в системата, нарастват все повече. Само социалният патронаж, който се грижи за трапезарията, обслужва 350 души. За топъл обяд- още 530 души. Само тук едно звено се грижи за предоставяне на социални услуги на 1300 потребители. Има специфични центрове за децата с увреждания, Дома за възрастни в Горна Вереница. Смятам, че и тук усилията, които бяха направени в последните години си заслужават." 
12 проекта по инициатива на граждани са изпълнени в общината. Средствата са осигурени от Фонд за местни инициативи, като са финансирани ремонти на междублокови пространства, детски и спортни площадки. Не са малко и строителните дейности по селата, търсят се всякакви начини за набавяне на средства за запазване на читалищата, каза Златко Живков:
"Не крия, че изпитвам удовлетворение от свършената работа за запазването и реновирането на всички обществените места в селата. 23 села в Монтана- 23 реновирани или нови читалища, 23 църкви изградени, открити и реновирани или изграждащи се. 23 кметства, които не са на кметовете, а са общинска собственост и са най-важните сгради и институции за хората, живеещи там. Това, че областните центрове са изключени от програмата за селските райони ни принуди със собствени сили да търсим начин и вариант за запазване на тези сгради. Имаше периоди дори говореха за закриване на читалища. Това са изключителни институции, които ги има още от тогава, когато сме били под чуждо робство. Усилията са изключителни големи, за да може да запазим всичко онова, което можем да запазим на тази територия. Да не получим обвинение от хората в селата, че основният акцент е насочен към града за сметка на селата. Смятам, че доста неща в тази посока са направени. Остава още малко в следващите 2-3 години, за да завършим всичко, което сме започнали до сега, разбира се, ако за това имаме подкрепата на хората в Монтана."
Кметът посочи и какви са идеите в областта на спорта:
"Спортната инфраструктура не може да бъде подценена без значение дали има и такива хора, които не харесват спорта. След като спортният комплекс на стадиона е пълен деца. 303 са те в 14 възрастови групи, от 5-годишни до 19-годишни само във футбола, говоря за детско-юношески футбол. Това важи и за другите ни колективни спортове волейбол, баскетбол. Както и индивидуалните спортове, които има. 28 са регистрираните спортни клубове на територията на общината, към които проявяваме последователна политика. Имаме една хубава база, която още повече е разширена и със осветлението на всички спортни игрища и площадки, които имаме там това нещо също ще продължи. В следващия период голямата ни задача ще бъде изграждане на нова зала. Видяхте до какви аномалии стигна програмата за селски райони да правят зали и стадиони там, където няма хора. А там, където е пълно с деца и със спортуващи хора да няма възможност за кандидатстване и подобни действия. Спортът е феномен, манталитет, отношение и последователна работа. Спортът и образованието са най-важните инвестиции за всички млади хора и за развитие на всички според мен градски агломерации и не само градски, но задължително в това число и на територията на България."
Според Златко Живков, обаче, не броят на проектите и сумите, които са вложени, са важни:
"Критерият за устойчивост е този, който показва какъв е смисълът от тези проекти, как стигат те до хората, как променят средата, в която живеем, как хората могат да се чувстват по-спокойни, по-сигурни и в една по-добра среда. Усилията ни в тези 4 години бяха насочени изключително в реализирането на подобни цели и съм изключително доволен, че имаме много факти и огромен обем работа, която мисля, че преобладаващата си част се приема изключително добре от нашите съграждани."
Над сто ремонта са извършени в общината, 60 от тях са в селата. Дори и там нито една от инициативите не бива да се определя като маловажна, каза още Златко Живков:
"Какво значи ремонтът на читалището в Безденица да е малък ремонт, когато 50 или 60 години то е било пред срутване. Покривът го нямаше, сега е променен след 2 влизания на Общината от 60 000 и от още 20 000 лв. Детската градина, която е ремонтиране е там, паркът е там, черквата е там. В малката инициатива на "Агора" има спортна площадка в Долна Вереница. Тя трябваше да е 3000 лв. Сега се оказа, че има укрепване на стена, има ограда, има шумоизолиращи и други площадки, 15 000 лв ще отидат. Това всичко е важно." 
13.06.2019, 16:06 часа
1596 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha