Монтана остава без евросредства за ВиК ремонти

Монтана остава без евросредства за ВиК ремонти Монтана е сред 6-те области в България, които сами ще трябва да финансират подмяната и доизграждането на водопроводи, канализация и пречиствателни станции. Причината за това е отказът на община Берковица, която не се включи в областната асоциации по ВиК. Така и занапред ремонтите и обновяването на ВиК системата ще се финансират само чрез цената на услугите.
Съседите Видин и Враца са в списъка на 14-те области, които започват прединвестиционни проучвания за строителство на водопроводи, канализация и пречиствателни станции. Те ще бъдат финансирани по програмата „Околна среда”. Такива договори ще имат и ВиК дружествата в областите Бургас, Сливен, Шумен, Варна, Добрич, Силистра, Русе, Пловдив, Кърджали, Ямбол, Стара Загора, Перник.
ВиК  инфраструктура в страната се нуждае от близо 12 млрд. лв. и тези средства не могат да бъдат осигурени от цените на ВиК услугите, без да се надвиши прагът на социална поносимост, твърдят от МРРБ. Към момента средства за подобряване на ВиК системите по ОПОС могат да получат 22 административни области в страната.
19.06.2019, 14:47 часа
1875 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha