Иво Лилов: Оздравителният план на здравното министерство за врачанската болница е ликвидационен

Иво Лилов: Оздравителният план на здравното министерство за врачанската болница е ликвидационен Оздравителният план на министър Кирил Ананиев за областните болници и в частност врачанската всъщност е ликвидационен, заяви днес на пресконференция председателят на областният съвет на БСП във Враца Иво Лилов. 
„Парадоксално е чрез закриване на отделения в болници да спасяваме лечебните заведения. Няма как това да се аргументира с липса на пациенти и да се търси положителен икономически ефект. Последните 2 години в МБАЛ „Христо Ботев“-Враца са закрити стратегически отделения като неонатология, инвазивна кардиология, урология и инфекциозни болести. По този начин болницата вече не разполага с всички възможности за предоставяне на комплексно лечение. Решение на проблема не се взема, карайки пациенти да пътуват по над 100 км. до болниците във Видин и Монтана – това е животозастрашаващо“, каза по време на пресконференцията депутатът от БСП и член на здравната комисия в парламента проф. Георги Михайлов.
Данните от годишния отчет на лечебницата за миналата година показват, че ситуацията с всеки изминал месец става все по-тежка. През 2017 г. врачанската болница е била с над 16 млн. лева задължения. Независимо от отпуснатия безлихвен заем, към 2019 г., при назначен от министерството управленски екип, болницата има увеличение на дълга си с 1.5 млн. лева, а нейните приходи са намалели. 
Парадоксалното в случая е, че разходите за работни възнаграждения са се увеличили от 50 на 80%, макар заплатите на лекарите да са спаднали средно с по 100 лева на месец. Леко са се покачили заплатите на медицинските сестри и санитарите, а сериозно увеличени с по над 200 лева са възнагражденията на служителите в администрацията на болницата. 
„Това подсказва, че цялостната политика за закриване на отделения е довела до рязък спад на приходите на болницата, а не до решаване на финансовите й проблеми. Кадровите решения, които е взело министерството на здравеопазването, са се оказали абсолютно неправилни“, категоричен е проф. Михайлов. 
„Демографската криза не е причината за състоянието на болницата. В момента тя е в плачевно състояние и подмятания от типа, че се водят преговори с кредитори вече нямат смисъл. Нито една банкова институция няма да помогне на болница, чиито задължения надминават всичките и активи“, подчерта Иво Лилов. 
 
01.07.2019, 15:29 часа
2234 1
Коментари

брус ли

01.07.2019, 17:03 часа
Тия рапони са загрижени не за болницата, а за парите които Ангел Симеонов и Янко Здравков трядва да получат като реинвестират откраднатото от тяхното протеже и съпартиец на рапоните Св.Луканов, вече са се прицелили инвазивната кардиология
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha