Втори ден видинчани протестират в защита на болницата си

Втори ден видинчани протестират в защита на болницата си Във Видин граждани за втори ден излязоха на протест срещу предлаганото от здравния министър преструктуриране на болницата в града. Подкрепят и исканията на медицинските специалисти за достойно заплащане на труда им. Протестът е организиран от Инициативен комитет с участие на представители на БСП, както и от граждани в социалната мрежа.
Преди дни медицински сестри, лаборанти, акушерки и лекари уведомиха ръководството на здравното заведение, че са готови колективно да напуснат. Според протестиращи е недопустимо закриването на отделения във видинската болница.
"Това е застаряващо население с много съпътстващи заболявания. Тези хора са обречени на гибел", сподели лекар от болницата.
"С една пенсия от 180 лева, как е възможно, как смятате, че може да се пътува до Враца. Това са 130 километра", каза една от протестиращите.
Заедно с гражданите пред болницата излязоха и медицински специалисти, които преди дни заявиха, че са готови да напуснат колективно в края на септември.
"Първо сме областна болница, второ тук има хора, които не могат да издържат транспортиране до друго лечебно заведение в критична ситуация", категорични са медиците, които настояват за промяна в системата на здравеопазване и болниците да не са търговски дружества.
"Отделенията може да се затворят затова, защото  няма човешки ресурс. Няма лекари, няма специалисти. Няма да останат медицински специалисти, защото ние при тези условия няма да останем на работа", заявиха лекарите.
Уведомления за напускане на работа са подадени от десет отделения и звена във видинската болница. Една трета от медицинските специалисти са готови да си тръгнат.
02.07.2019, 16:33 часа
940 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha