Експерт: В изтеклите данни от НАП има 800 000 имейл адреса, които са богатство за злоупотреба

Експерт: В изтеклите данни от НАП има 800 000 имейл адреса, които са богатство за злоупотреба Надявам се някой да даде отговор на въпроса какъв е бил механизма на проникване в базата данни на НАП, как е бил осъществен целия този пробив. Но според мен момчето, което бе задържано, няма вина. При такива течове на данни обикновено хакерите се опитват да търгуват с тях, а не да ги пускат за безплатно сваляне в интернет, заяви в сутрешния блок на Нова телевизия IT експертът Светлин Желев, главен редактор на технологичния портал Kaldata.com.
„При повечето подобни течове на данни, обикновено хакерите се опитват да търгуват с тях. При положение, че ги качват някъде безплатно, за мен лично е интересно, кой има изгода от цялото това нещо, защо се случва сега?”, бяха точните думи на Желев. „Буквално си е сценарий за филм”, добави той.
"Тук има и друго нещо много важно - имената и ЕГН-тата са една страна, обаче има и друга много критична маса, като например IP адресите. Чух също така, че в изтеклите данни има 800 000 имейл адреса, които са невероятно богатство за всякакви злоупотреби", допълни специалистът.
Какво ще стане, когато проверите, че данните ви са изтекли от НАП? Всички сме вътре. За мен е интересно какъв е механизма на случване на целия пробив. Няма информация относно механизма на проникване.
При такива течове не сме първи. Но при подобни течове, хакерите търгуват с тази информация. Трябва да се види кой има изгода от това, да качи публично информацията от НАП. Подобен случай не съм срещал никъде. В Индия имаше нещо подобно, но информацията бе изтъргувана. Подобно качване на данните на цялото население на държавата, не е имало никъде. В тези файлове има много чувствителна информация. Вътре има айпи адресите и електронни подписи. Защо в НАП има папка Яне Янев, да речем. Това е важна информация за всякакви хакери. Всичко прилича на Чернобил. Първо ни казват, че няма никакъв проблем. Вътре има информация за заплати, адреси, имена на хора.
19.07.2019, 10:16 часа
1200 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha