Африканската чума стигна и до Лом! Рибари откриха мъртъв глиган /обновена/

Африканската чума стигна и до Лом! Рибари откриха мъртъв глиган /обновена/ Първи случай на умряло от Африканска чума диво прасе бе регистриран на територията на община Лом, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Мъртвото диво прасе е открито от рибари в землището на село Долно Линево, а лабораторните проби са потвърдили наличието на вирус на африканска чума по свинете (АЧС), информират от общината. 
В 3-километровата зона около Долно Линево ще се пристъпи към евтанизиране на домашни свине, които са без приложени мерки за биосигурност – т.нар. прасета в задния двор.  В тази зона, която не засяга съседните села Ковачица и Станево, а само територии от местността "Садовете" край Лом, няма регистрирани индустриални ферми за отглеждане на свине.
В 10-километровата надзорна зона ще се извършват клинични прегледи и лабораторен надзор. В селата Сталийска махала, Ковачица, Трайково и Замфир са проведени срещи на експерти от БАБХ с хората, за да им се обясни какви мерки да предприемат за ограничаване разпространението на болестта. Специалистите препоръчват като най-сигурна мярка заколване на прасето и съхраняване на месото след термична обработка, но това е въпрос на личен избор. При разпространяване на АЧС обаче ще се пристъпи към хуманна евтаназия на всички прасета от задните дворове в 10-километровата зона, която включва и Лом. Определено е място за загробване на прасетата, ако се наложи умъртвяването им.
Вече са обявени 19 огнища в 6 области –  Плевен, Бургас, Враца, Русе, Търговище и Велико Търново. Две индустриални и една фамилна ферма в област Русе са засегнатите от АЧС, 16 са огнищата в нерегистрирани задни дворове.
Потвърдени са 20 случая на АЧС при диви свине в областите Силистра, Добрич, Плевен, Варна, Враца, Русе, Търговище и Монтана.
БАБХ апелира за отговорност на стопаните и стриктно спазване на правилата за превенция при отглеждане на свине. Човешкото поведение е основен фактор в разпространението на заболяването. Отглеждането на свине в нерегистрирани обекти, закупуването, транспортирането на свине и месо от свине с неясен произход е основен риск за разпространението на заболяването и заплаха за обществото като цяло, предупреждават от БАБХ.
Африканската чума по свинете е силно заразна вирусна болест, която засяга диви и домашни свине. Вирусът на АЧС по свинете е силно устойчив, няма разработена ваксина срещу него, както и ефективно лечение. Хората не могат да заболеят от от АЧС по свинете, но заболяването може да доведе до тежки икономически загуби за свиневъдството.
25.07.2019, 09:57 часа
12502 2
Коментари

!!!

25.07.2019, 10:50 часа
Възможно и де се е удавило или е пръскано против комари.

APG GRUP

25.07.2019, 10:17 часа
Рибар съм, и знам какво е гадно да намериш мъртво прасе. УЖАССС
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha