От утре започва умъртвяването на домашните прасета във Видин

От утре започва умъртвяването на домашните прасета във Видин От утре започва умъртвяването на прасетата в 3-километровата зона около Видин, съобщи на извънреден брифинг директорът на областна служба по безопасност на храните д-р Адриян Данков.
Днес беше потвърден първият случай на африканска чума в областта. Огнището е регистрирано в лично стопанство в квартал "Нов път", в което се отглежда една свиня. 
"Имаме положителна проба, взета от умряло прасе в кв. "Нов път" във Видин. Започват да се изпълняват мерките при установяване на първично огнище. Ще се определят 3- и 10-километрова зона. В 3-километровата свинете ще бъдат умъртвени по хуманен начин, а в 10-километровата зона ще има ежедневни обследвания, клинични прегледи, ще се вземат и кръвни проби за изследване", каза още д-р Данков.      
На входовете на квартал "Нов път" са поставени полицейски патрули. Изграждат се дезинфекционни площадки. В квартала има само нерегистрирани лични стопанства, но не е ясно колко животни се отглеждат в тях.
Собственикът на умрялото прасе Янко Маринов разказа за първите симптоми на болното животно:
"Преди десетина дена спря да се храни, не можеше да се движи, беше бременна, изгуби 12 прасенца. След около 2 дена започнаха да й почервеняват ушите, да има кръв по тялото и после умря..."
В 3-километровата предпазна зона има една индустриална ферма, която е под ветеринарномедицински надзор, за да бъде предпазена от навлизане на вируса в нея. Първите проби от петък, са отрицателни, днес са взети нови проби, очакват се резултатите, каза собственикът Димитър Неков.
"Ние сме комплекс със собствени мерки за биосигурност, би трябвало, ако с пробите всичко е наред, да продължим да работим. Всички се молим за това."
От година и половина във фермата действат мерки за биосигурност, ограничен е достъпът на хора и автомобили, строги филтри има и за персонала, допълни собственикът. 
29.07.2019, 15:48 часа
2103 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha