Община Видин тегли кредити за образователна и градска инфраструктура

Община Видин тегли кредити за образователна и градска инфраструктура Видинските общински съветници приеха рекордните 55 предложения, включени в дневния ред на проведеното днес заседание. 
След кратък дебат бяха одобрени предложенията за поемането на общински дълг за  финансиране изпълнението на проектите " Основна реконструкция на централна пешеходна зона" и "Подобряване състоянието на образователната инфраструктура в град Видин". Мотивите за теглене на кредитите са, че община Видин не разполага със собствен свободен ресурс за окончателно плащане, с което да осигури разплащането към фирмите изпълнители на дейностите. По- голямата част от средствата за изпълнението на проектите са осигурени по оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020. 
"Важни са всички решения, но като по-значими бих отбелязал поемането на задължения във връзка с изпълнението на проектите за реконструкцията на централната пешеходна зона и модернизацията на образователната инфраструктура в двете училища - "Цар Симеон Велики " и ПМГ "Екзарх Антим Първи" от Фонд "Флаг", осигуряване на процедурите за семейства с репродуктивни проблеми", коментира по-късно кметът Огнян Ценков.
Повечето предложения бяха за продажби в квартал "Нов път ", както и за промени в образователната сфера- до 6 септември е необходимо да бъдат подадени предложения до МОН във връзка със средищните детски градини и училища. 
По-късно на среща с представители на медиите, Огнян Ценков коментира темата със заплащането на медицинските работници в МБАЛ "Св. Петка“.
"На извънредното заседание, което се проведе на 9 юли, се прие решение, което е незаконосъобразно поради своето съдържание и поради обстоятелството, че не бе прието с необходимия брой гласували "за“ общински съветници – 19 (поименно, с подпис), понеже има разпореждане с общинско имущество и с финансови средства. Тогава бях категоричен, че ще подам жалба до Административен съд. Не съм го направил поради обстоятелството, че областният управител на Видин обжалва.“ 
Огнян Ценков каза, че ако решението е законосъобразно и трябва да се отделят средства от  бюджета на Община Видин за увеличение на заплатите на медицинските работници, то това биха могли да бъдат средствата от трудовите възнаграждения на общинските съветници – вносители на предложението. Те не са изплащани от два месеца и общинските съветници сами трябва да решат– ще се лишат ли от своите възнаграждения.
29.07.2019, 16:58 часа
841 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha