Вижте какви болести мъчат врачани в разгара на лятото

Вижте какви болести мъчат врачани в разгара на лятото 12 жители на област Враца са пипнали вируси през изминалата седмица, съобщиха от регионалната здравна инспекция.
В разгара на лятото нови 9 врачани са се заразили с варицела, а двама са лепнали ентероколит, поясняват здравните власти. За периода има и един регистриран случай на скарлатина.
Справка показва, че броят на заболелите от варицела в областта от началото на годината нараства с всяка изминала седмица, но пикът на разпространение на заразното заболяване вече е преминал.
Припомняме, че варицелата е тип шарка, от която боледуват главно децата до 10 години. Тя протича с обрив по кожата и се пренася по въздушно-капков път. Тъй като носният секрет, съдържащ вируса, обикновено предхожда обривите с 1-2 дни, малчуганите често пренасят заразата на своите връстници в училища и детски градини, преди болестта да бъде разпозната. Симптомите обикновено отминават по естествен път след около две седмици.
Скарлатината също засяга най-вече малките деца. Заболяването е следствие от бактериална инфекция, а след оздравяване не се придобива траен имунитет и е възможно да се срещат повторни заболявания. То се предава по въздушно-капков път от болен на здрав при кашляне, кихане, при разговор или чрез предмети. Заболяването се характеризира с внезапно бурно начало, като първите симптоми обикновено са кашлица, висока температура, болки в гърлото, повръщане, болки по тялото, главоболие и тахикардия.
Заболелите от остри респираторни заболявания и грип за изминалата седмица са 6.
За периода здравните инспектори са извършили 27 проверки по текущ контрол, като няма констатирани нарушения. Инспектирани са 7 аптеки и една оптика, като и там всичко е било изрядно. При проверките на лечебните заведения за болнична помощ е дадено предписание за предприемане на противоепидемични мерки.
13.08.2019, 07:50 часа
1087 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha