В Монтана правят списъци за обезщетения заради африканската чума

В Монтана правят списъци за обезщетения заради африканската чума Кметовете на населени места в Монтанско, които попаднаха в санитарните зони заради Африканската чума по свинете, правят списъци за обезщетения на стопаните.
Данните ще бъдат подадени в Агенцията по безопасност на храните и едва тогава ще бъдат приложени предвидените от държавата мерки. Това съобщи областният управител на област Монтана Росен Белчев, като уточни, че списъците трябва да бъдат предадени м максимално кратки срокове.
Стопаните, които бяха принудени да унищожат домашните си прасета това лято, ще получат по 300 лева за дезинфекция на местата, където гледат животните.
Междувременно вече е доказано, че откритото в землището на село Горна Лука мъртво диво прасе не е носител на вируса на африканската чума. Първи случаи на АЧС бяха обявени официално и от властите в съседна Сърбия.
Продължават проверките на Агенцията за бедопасност на храните по пазарите и тържищата в региона за недопускане търговия със свинско месо. Полиция охранява нощем двете кланици в областта  – в Берковица и село Боровци.
14.08.2019, 14:47 часа
1292 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha