Ефория "Зограф" стана собственик на 120 дка земя в село Расово

Ефория "Зограф" стана собственик на 120 дка земя в село Расово Ефория „Зограф” получи документите си за собственост на 120 дка земеделска земя и къща с параклис, която се намира  в центъра на монтанското село Расово. По волята на дарителя приходите от тези имоти трябва да се използват за издръжката на манастира „Св.Вмчк Георгий Зограф ” – Атон.
Години наред, въпреки че получавала приходите от имотите, ефория „Зограф” не притежавала документите за собственост. Сега, със съдействието на областната управа, това вече е факт.
По данни  на МВнР до началото на 2010 г. земеделската земя 120 дка е отдаван под наем за 20 лв/дка., след това наемът станал 23 лв/дка. Приходите редовно са изпращани на ефорията.
Според преданието Зографският манастир е основан през 919 г. от трима братя от град Охрид – Моисей, Аарон и Йоан (Иван) Селима, които се оттеглят от светския живот и стават отшелници на полуостров Атон. Легендата разказва още, че светата обител получава посвещението си по чудодеен начин. След горещите молитви на монасите върху определената за храмова икона неизписана дъска неръкотворно се появява образът на св. Георги. Светецът сам рисува своя лик през нощта. Зарада тази негова зографска способност манастирът е назован “Св. Георги Зограф” или Зограф, както обикновено го наричаме в България.
През 1926 г. цар Борис ІІІ издава указ за учредявани на  държавен орган, наречен Ефория за подпомагане на Българския манастир “Св. вмчк. Георги Зограф” в Света гора – Атон. Условията тогава у нас са били много трудни. След Първата световна война отношенията ни с Кралство Гърция, в чиято територия остава Света Гора и съответно Зографският манастир, са крайно затруднени. Затова държавата в грижата си за нашите монаси в Атон е стигнала до това решение: да се основе държавен орган, който отговорно да се грижи за имотите на манастира. В управителния съвет на Ефорията (думата означава „надзор”) са включени министри, висши държавни служители, които да са гаранти за правилното стопанисване на имотите.
15.08.2019, 10:12 часа
2727 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha