Съдят бригадир в шивашки цех в Лом заради фалшиви документи

Съдят бригадир в шивашки цех в Лом заради фалшиви документи Районна прокуратура – Монтана е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу П.Г. за извършено от нея престъпление.
На 20.06.2017 г. в шивашки цех на фирма „Ш.“ ЕООД в Лом била извършена проверка от инспектори в дирекция „Инспекция по труда“ - Монтана. Поводът за нея бил постъпил сигнал. На място не бил установен управител или друго упълномощено лице, поради което призовката била връчена на работещата като бригадир – обвиняемата П.Г. На работодателя бил даден срок до 03.07.2017 г. за представяне на изискани документи и копия от трудови досиета. От страна на дружеството това не било изпълнено, както и впоследствие никой не се явил в Инспекцията по труда за съставяне на акт за установяване на административно нарушение.
На 19.07.2017 г. в Дирекция „Инспекция по труда“ в Монтана била получена пратка чрез куриерска фирма, адресирана до инспектора, извършил проверката в шивашкия цех. Тя съдържала част от изисканите документи от фирма „Ш.“ ЕООД. При прегледа им служителят установил несъответствие на някои данни и се усъмнил в истинността на представените платежни ведомости. В тази връзка била извършена справка в Търговския регистър и проведен разговор с лицето, подало сигнал и чийто подпис фигурирал във ведомостта. Впоследствие бил подаден сигнал до прокуратурата.
От показанията на служителка в шивашкия цех се установява, че същата имала проблем с изплащането на обезщетение от НОИ след раждане на дете. Поради тази причина тя подала сигнал, в резултат на което полагащите й се парични средства били преведени. Това обаче станало повод Т.Ф., когото познавала като управител на фирмата, да й се обади по телефон и да й се скара, като я обвини, че му „направила мръсно“.
Жената е била извикана в икономическа полиция, където й били показани документи от 2014 г. – трудов договор, протокол за постъпване на работа, служебна бележка, декларации. Тя категорично е заявила, че положеният в тях подпис не бил неин, както и че не познава фигуриращият в тях като управител Г.Ф. Аналогични са били показанията и на другата служителка в „Ш.“ ЕООД. И двете са потвърдили, че никога не са се подписвали в платежните ведомости.
На свой ред се установява, че на името на Г.Ф. е имало регистрирани много фирми. Той е заявил, че фирма „Ш.“ ЕООД му била прехвърлена преди четири години от обвиняемата П. Г., която е бригадир в шивашкия цех. От нея получил сумата от 150 лева за „услугата“ – дружеството да се води на негово име. През годините получавал и комисионни.
Свидетелят Т.Ф., познат на служителките в цеха като управител, в показанията си е заявил, че юридически нищо не го свързва с „Ш.“ ЕООД. По думите му, бил бивш собственик на сградата в Лом, където се помещавал шивашкия цех. Относно документите, изпратени до дирекция „Инспекция по труда“ - Монтана, е отрекъл да има нещо общо с това.
От изготвената съдебно-графическа експертиза се установява, че подписите за служител в трудовите договори, протоколите, служебните бележки и декларациите са изпълнени от обвиняемата П.Г. Тя се е подписала и в графа „Работодател“. В същото време в разчетно-платежните ведомости подписите за първите пет месеца от 2017 г. не са положени от служителите на „Ш.“ ЕООД.
Предстои наказателното производство срещу П.Г. да продължи в съда.
23.08.2019, 09:49 часа
1407 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha