Сърбите изпиват 5,5 милиона кутии успокоителни годишно

Сърбите изпиват 5,5 милиона кутии успокоителни годишно Жителите на Сърбия изпиват годишно 5,54 милиона кутии лекарства за успокояване, сочат данните на Републиканския фонд за здравно осигуряване за 2018 година, предаде МИА.
Това, че страната се превръща в нация, която не може без тези лекарства, е най-добре илюстрирано от факта, че миналата година са били предписани около 3,2 милиона рецепти с лекарства от позитивния списък - бромазепам, диазепам, алпразолам и лоразепам.
Хората най-често прибягват към тях заради безсъние, тревожност, мускулни спазми. Освен това сърбите взимат и антидепресанти - през 2018 г. около 1,59 милиона рецепти са предписани в тази група, а около два милиона опаковки са издадени в аптеките.
Доцент Янко Самарджич, клиничен фармаколог в Медицинския факулет в Белград подчертава, е Сърбия е на челните места в Европа по употреба на тези лекарства, т.е. на бензодиазепини. Анализът също така показва растяща тенденция в региона, където например степента на потребление и потенциални злоупотреби е още по-висока в съседна Хърватия.
Хората не осъзнават, че трябва да бъдат предпазливи по отношение на тяхната употреба, тъй като повторната употреба на средства за успокояване води до зависимост, а също така може да повлияе на продължаване на проблемите на пациента и да отложи диагнозата, предупреждават лекарите.
Данни на Института за обществено здраве на Сърбия "Д-р Милан Йованович Батут" от 2014 г. показват, че през 12-месечния период лекарства срещу тревожност, седативи и антипсихотици са взимали 22,4 процента от анкетираните от общото население - 13,9 процента от мъжете и 30,9 процента от жените.
23.08.2019, 12:36 часа
560 1
Коментари

Сеянина без колело

23.08.2019, 17:38 часа
Ми по-добре да пият дюлева ракия и Миле Китич.
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha