Кметицата на Софрониево Демира Димитрова се похвали с възроденото село /снимки/

Кметицата на Софрониево Демира Димитрова се похвали с възроденото село /снимки/ В интернационално село се превръща врачанското село Софрониево, разказва кметът Демира Димитрова. От известно време свой дом тук намерили шотландци и италианци, а местни ергени си взели за булки рускини и румънки. Всички се разбират и живеят в хармония, разказва кметицата. Доказателство е фактът, че за втори път довечера на събора шотландци ще свирят на гайди. Чужденците от години са се заселили в Софрониево и със своята култура допринасят за живота в селото. За да бъде премахната езиковата бариера, чужденци и местни активно използват новите технологии.
Селото се радва и на важни инфраструктурни  подобрения. Планира се довършването на ул. „Христо Смирненски“, която е започната миналата година. Средствата, които са в размер на 19 000 лв., ще дойдат от капиталовите средства на общината. Предстои цялостно ремонтиране и на ул. „Дафинка Чергарска“. Парите за нея са от ДФ „Земеделие“ и са около 1, 5 млн. лева. Там вече е извършена реконструкция на водопроводната мрежа. Всеки момент ще стартира работа и по водопроводната мрежа на ул. „Пеньо Пенев". Предстои изграждането на нов кът за отдих в селото.
„Ще се направят беседка, нова чешма, ще се поставят пейки и осветление, ще се погрижим за вертикалната планировка там. Стойността на проекта е 135 000 лв. Ремонти се правят в базата на детската ни градина, която е част от ДГ „Незабравка“-Мизия. Пребоядисва се спалното помещение, поставят се нов ламинат и легла за малчуганите. В Софрониево родените тази година са 9, което е сериозен ръст в сравнение с предходните години“, добави Демира Димитрова.
По традиция в края на август в Софрониево се чества традиционният събор. Отбелязването на празника започна вчера с курбан и молебен за здраве на хората. Снощи празнична програма изнесоха от местното читалище. Тази вечер на площада впечатляващ концерт ще изнесат шотландските гайдари, след които градуса на настроението ще вдигнат музикантите от „Виво Монтана“. За любителите на народната музика ще пее и фолклорната изпълнителка Съни. Кулминацията на празника ще е пищна заря.
„За празника искам да пожелая на хората да са здрави и да бъдем по-добри“, каза кметицата.
В навечерието на  събора тя споделя, че е горда с възраждането на футболния отбор в селото, който спрял да съществува 20 години. В развитието му кметицата влага както лични, така и средства от кметството. Броят на желаещите да тренират в „Ураган 33“  се увеличава, което доказва необходимостта от наличието на действащ спортен тим.
Ва 27 октомври Димитрова ще се яви пак на изборите със заявка за промяна и довършване на започнатите в момента дейности.
24.08.2019, 12:18 часа
3277 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha