Хърлец празнува с калушарските дружини /снимки/

Хърлец празнува с калушарските дружини /снимки/ Вчера във врачанското село Хърлец се проведе традиционният събор. За пръв път тази година, в рамките на празника, се състоя среща на калушарските дружини, организирана от читалището, под надслов „Калуш – танц за здраве, предаван от поколение на поколение”.
С хляб и сол домакините посрещнаха детски състави от с. Остров и от град Александрия, Румъния, детско-юношески танцов ансамбъл „Пламъче“ София, фолклорен танцов състав „Калушари“, с. Златия, и, разбира се, състав за автентичен фолклор „Калушари“, с. Хърлец. По този повод присъстваха учени в областта на историята на танца. Кметът на кметство Хърлец Огнемир Симов разказа за любовта си към танца и приемствеността, като най-важен фактор за съхраняването на обичая.
В Центъра на Хърлец бяха разположени много забавления за малки и големи. Жителите и гостите на селото бяха изпълнили площада. Кметът на село Хърлец откри вечерта с обръщение към присъстващите, в което отбеляза, че Хърлец е европейско село с бъдеще.
Концертната програма започна с невероятните изпълнения на калушарските дружини, за да се взриви по-късно от спектакъла на „Майсторите на танца“ от Перник.
Красива заря озари небето над Хърлец. Веселието продължи с изпълненията на оркестър „Кобе“ от Сърбия.
24.08.2019, 13:35 часа
1812 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha