Археолози разкриват тайните на античната крепост Алмус

Археолози разкриват тайните на античната крепост Алмус Започна новият археологически сезон в античната крепост Алмус в Лом. В продължение на 25 дни екип от археолози ще работи в обекта, за да разкрие нови детайли от някогашния живот в древното римко укрепление. Ръководител на разкопките е гл. ас. д-р Юлий Емилов, преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски", заместник-ръководители са Валери Стоичков, уредник в Исторически музей- Лом, и Владислав Живков, докторант на Националния археологически институт с музей при БАН. 
Тази година проучването е финансирано от Министерството на културата и община Лом, което ще позволи да бъде обхванат по-широк участък, обясни Валери Стоичков.
"През миналата година направихме контролен сондаж и резултатите от него бяха много обнадеждаващи. Убедихме се, че в този участък, който е в обсега на нашите изследвания има много добре запазени пластове от класическата римска епоха - 2-3 век, едни следи от деструкции, които се свързват с аварските нашествия и, разбира се, богат материал от късноримската и ранновизантскийта епоха. Затова тази година разширяваме участъка на проучване в периметър от над 100 метра и там концентрираме усилията си да разширим информацията, която миналата година получихме. Място съвпада и с основите на една постройка, чиято северна стена бяхме разширили още в периода 1986-1990 година. Сега разкрихме и южната страна на тази постройка, напречно разположена на западната крепостна стена на Алмус, което ни кара да мислим, че най-вероятно е казармена постройка, построена през втората половина на 4 век и и е функционирала през пети век. В момента изследваме деструкции, свързани с края на живота на тази сграда, те по предварителната ни преценка трябва да се свържат с хунските нашествия от средата на пети век..."
Алмус е разположен в границите на град Лом и това я е запазило от иманярската инвазия. През вековете обаче всеки, който е минал оттам, е оставил нещо от себе си, обясни археологът.
"Това основно се отнася за новото време, когато в чертите на Алмус са построени 16 жилищни блока, прокарани са подземни водопроводи и комуникации. Това, разбира се, е унищожило голяма част от тези останки, но въпреки това има оцелели участъци, които дават богата и много важна информация."
В последните години археолозите се сблъскват с друго неприемливо явление - местни хора използват оцелелите плочи на крепостта за отглеждане на домати и краставици, а на самите археолози гледат като на завоеватели. Всъщност целта на археологическото проучване е целият разкрит участък да бъде експониран по подходящ начин, за да може да бъде посещаван. Алмус вече привлича интереса на туристите, обясни Валери Стоичков.
"По инициатива на общинската администрация този участък, който проучихме миналата година, е ограден с естетична ограда и му е монтирано художествено осветление, макар и да не е консервиран и реставриран, което предстои. Все пак той е експониран в един приемлив вид и може да се види от всички преминаващи по път Е 81, който пресича града и води към Монтана и София. Прави ми впечатление, че особено велотуристи често спират и разглеждат останките, които са снабдени с информационна табела. Голямата ни цел обаче е целият участък от запазената крепостна стена и форта, който проучваме от 8 години, да бъде експониран по подобаващ начин, както е направено в много други селища. Надяваме се в недалечно бъдеще и Алмус да бъде експониран по-мащабно и по-представително, както той несъмнено заслужава."
29.08.2019, 10:55 часа
873 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha