Възпоменателна плоча на казахстански войник откриха във Видин

Възпоменателна плоча на казахстански войник откриха във Видин Възпоменателна плоча на казахстанския войник сержант Енселгедин Кайжан, загинал през 1944 година в боевете край град Кула, които са част от Втората световна война, беше открита на Руското военно гробище във Видин. Община Видин изразява съпричасност и уважение към паметта и героизма на казахстанския герой, каза кметът Огнян Ценков.
"Днес сме се събрали тук, за да почетем този сержант, служил в Трети украински фронт на бившата Съветска армия. Гражданинът на Казахстан загива през октомври месец 1944 година. Община Видин откликна на молбата на посланика на Казахстан, на неговите близки, тази паметна плоча да бъде открита точно тук. Кайърджан е починал от раните си край Кула. Община Видин изразява съпричасност към болката, към мъката на близките и изразяваме почит към саможертвата на тази смела личност".
Възстановяваме връзката между времената, каза Темиртай Избастин, посланик на Република Казахстан в България.
"Този жест, откриването на този паметник във Видин, няма как да остави равнодушен който и да е казахстанец. Този герой е воювал смело и загинал, давайки живота си за дадена идея. Кайжан е бил командир на отделението на стрелковата рота. Навършват се 75 години от гибелта на нашия сънародник. Във времената на Белградската операция на Червената армия, Кайжан е тежко ранен в гърдите. Преместен е в град Кула, но там почива от раните си. По наличната информация, останките му са погребани във Видин. Това е първият казахстански войник, който е погребан в България - това казват архивните документи".
Паметникът беше осветен, а след това и открит с церемониален залп.
03.09.2019, 15:08 часа
587 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha