Мездра се включва в инициатива в памет на загиналите в Добричката епопея през 1916 година

Мездра се включва в инициатива в памет на загиналите в Добричката епопея през 1916 година Община Мездра се отзова на призива на инициативния комитет, изградил мемориал на загиналите край Добрич през 1916 г. от Шеста пехотна бдинска дивизия да вгради капсула с пръст от родните места на загиналите войни.
Боят при Добрич /известен в българската литература като Добричката епопея/ от 5 до 7 септември 1916 г. е сражение от Първата световна война. В отбраната на Добрич е включена 6-та Бдинска дивизия, част от която са 35-и пехотен Врачански и 36-и пехотен Козлодуйски полка, съставени от войници от нашия край. Там е мястото, където в едни ден са избити най-много врачани.
На 8 септември 1916 г., добричките граждани устройват траурно шествие до военното гробище, където са положени тленните останки на загиналите предния ден офицери. Обикновените войници и подофицери от тези полкове са погребани в масови гробове. Освободеното признателно население нарича две свои села Козлодуйци и Врачанци в памет на загиналите бойци от Железния Врачански полк.
Край Козлодуйци през 2017 г. е изграден Мемориал на загиналите от Шеста пехотна бдинска дивизия, благодарение на инициативния комитет и много дарители. Тази година по идея на комитета ще бъде вградена капсула с пръст от родните места на загиналите герои. Община Мездра се включи в призива и изпрати възпоменателен адрес и пръст от 16 населени места, родом от които са загиналите 44-ма наши съграждани.
В адреса от кмета на Мездра инж. Генади Събков пише: „Дълг на поколенията е да пазят и предават паметта за загиналите за свободата и целостта на Отечеството. Оценявам значимостта на изградения край с. Козлодуйци мемориал на загиналите от Шеста пехотна бдинска дивизия в епическите боеве при отбраната на Добрич през септември 1916 г. Историческата и родова памет на дарителите – патриоти, с чиято помощ мемориалът е издигнат, е похвална. Гордост за нас е подвигът на 35-ти  Врачански полк /Железният полк/ в Добричката епопея. Мястото, където са загинали най-много врачани в един ден. Бойците от Железният полк заедно с 36-ти пехотен Козлодуйски полк изковават с подвига и кръвта си победата над силния враг. Войните преграждат буквално с телата си пътя на многократно превъзхождащите ги сили към Добрич. В окопите геройски загиват 44 храбри синове от мездренския край.
За нас е чест с капсулите с пръст от родните места на войниците да пренесем в земята на Добруджа частица от своята историческа и родова памет, към която да се завръщаме и от която да черпим сили.
Поклон пред свидните жертви!“
Мемориалът е изграден от врачански варовик с финансовото спомоществователство на дарителя от Мездра Тони Йорданов – секретар на „Инициативен комитет за изграждане на мемориал край село Козлодуйци“ и с финансовата подкрепа на община Добрич. Автор на архитектурно-художествения проект е Владимир Петров, урбанист от Пловдив. Художественото изпълнение е дело на скулптурите Александър Хайтов и Христо Илиев.
04.09.2019, 14:48 часа
825 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha