Промени в закона за лова, свързани с мерки срещу африканската чума

Промени в закона за лова, свързани с мерки срещу африканската чума Министърът на земеделието, храните и горите да може със заповед да променя сроковете за ловуване и да регулира числеността на дивечовите запаси при дивата свиня, в случай на епизоотия. Това предвиждат промени в Закона за лова и опазване на дивеча, приети единодушно, със 125 гласа "за", от парламента на първо четене, предаде БТА. 
Заповедта ще се издава след съгласуване с министъра на околната среда и водите, по предложение на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по горите или на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните. Обжалването на заповедта няма да спира нейното изпълнение.
Заради увеличаването на запасите от дивеча се усложнява епизоотичната обстановка, свързана с разпространението на африканската чума по свинете, която води до икономически загуби, се посочва в мотивите на вносителя - Александър Сабанов от "Обединени патриоти". Според тях, за да може да се реагира адекватно на тези проблеми, е необходимо да се предвиди възможност със заповед на земеделския министър да бъдат променяни сроковете за ловуване на някои видове дивеч според конкретната обстановка, след съгласуване с министъра на околната среда и водите, като част от мерките за профилактики, ограничаване и ликвидиране на болестите по животните.
05.09.2019, 12:01 часа
565 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha