Очаква се спад на продажбите на автомобили и през 2020 година

Очаква се спад на продажбите на автомобили и през 2020 година Продажбите на нови автомобили в Европа ще намаляват през 2019-2020 г. поради слабото търсене и редица външни рискове. Това смятат анализатори от международната рейтингова агенция Fitch, отбелязвайки типични признаци на цикличен спад.
"Слабото търсене, високите изисквания за капиталова и научноизследователска дейност оказват натиск върху съотношението на приходите и паричните потоци на автомобилните производители. Нашите оценки за европейските производители на автомобили вземат предвид пространството, така че те да могат да се адаптират към типичния цикличен спад и високите инвестиции и да бъдат в крак с текущите промени в сектора", отбелязват анализаторите на агенцията.
Регистрацията на нови автомобили в Европа продължава да намалява през настоящата година година и се очаква тенденцията на спад да продължи и през 2020 г. Прогнозите са на фона на намаляващи продажби във Великобритания и стабилни стойности в Германия и Франция - страни, които са основните двигатели в индустрията на региона, посочва Fitch. Според доклада, се очаква слаба динамика, въпреки ниските темпове и благоприятните икономически условия в някои страни, което частично би компенсирало спада.
За други региони анализаторите на агенции също очакват отслабване на търсенето, в това число и в САЩ и Китай. Експертите свързват негативните прогнози за Китай с макроикономическата несигурност, промените в стандартите за вредни емисии и рисковете от по-ниското търсене на електрически превозни средства. Като цяло Fitch очаква европейските автомобилни производители да поддържат солиден кредитен профил поради силната бизнес позиция, както и здравите съотношения на кредитите и ликвидността в сравнение с миналите цикли на спад в сектора.
 
15.09.2019, 16:55 часа
857 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha