Пазете се! Туберкулоза, коклюш, ламблиоза и салмонелоза повалят врачани

Пазете се! Туберкулоза, коклюш, ламблиоза и салмонелоза повалят врачани Двама врачани са се разболели от туберкулоза през изминалата седмица, научи агенция BulNews. Данните на здравните власти показват, че за изминалите седем дни на територията на областта има установен по един случай на заразяване с коклюш, ламблиоза и салмолелоза.
Туберкулозата е заболяване, което ако не се лекува води до смърт при повече от 50% от инфектираните. Най-застрашени от заразяване и заболяване са живеещите и работещите в едно помещение с болния, но не всеки контактен се разболява. От туберкулоза страдат предимно хора с потисната имунна система.
Ламблиозата не е толкова често срещаното заболяване. То се причинява от микропаразит, който обитава дванадесетопръстника, тънките черва и жлъчните пътища. При лоша хигиена децата се заразяват чрез замърсени ръце, с храната и водата. Важно е да се знае, че острата форма на ламблиоза се проявява като ентероколит с чести изхождания, с примес на слуз и кръв в изпражненията. При хроничната форма децата имат коремни болки, стомашен дискомфорт, лош апетит и подуване на корема от газове в червата.
Коклюшът, или магарешка кашлица, също засягат предимно малчуганите. Характерното за него е кашлица с пристъпен характер и невъзможност пациентът да си поеме въздух, от което устните и езикът посиняват.
От здравната служба съобщават, че регистрираните остри респираторни заболявания и грип за изминалата седмица са едва 6 случая.

 
25.09.2019, 08:15 часа
943 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha