Внимание! Засякоха болни от ХИВ, сифилис, ку-треска и глисти във Видинско

Внимание! Засякоха болни от ХИВ, сифилис, ку-треска и глисти във Видинско За изминалата седмица 9 жители на Видинско са пипнали заразни вируси, съобщиха от регионалната здравна инспекция. Четирима видинчани са лепнали чревни заболявания. Заразените с гастроентероколит са от Видин, Арчар, Кутово и Кошава, поясняват здравните власти.  
За периода са установени и двама заразени с аскаридоза или така наречените глисти. При изследвания са открити и един болен от ХИВ, един от сифилис и един от ку-треска, като всички са от областния град. 
Заразените с опасните болести са се прегледали миналата седмица в крайдунавския град след като усетили неразположение и първите симптоми вече били налице.
Припомняме, че сифилисът е инфекция, която се предава по полов път и в миналото е била причина за епидемии. Много от проявите на болестта имитират други заболявания, затова сигурната диагноза се поставя само след серологичен тест. 
Аскародозата представлява силно разпространените в близкото минало едри глисти. Тя е най-честата глистова инфекция в световен мащаб, като обикновено протича безсимптомно. Въпреки че повечето хора нямат оплаквания, кoгaтo тялoтo бъдe зapaзeнo cъc cтoтици чepвeи, мoгaт дa ce пoявят cepиoзни cимптoми и ycлoжнeния. У нac oпapaзитeнитe c глиcти пoдлeжaт нa зaдължитeлнa диcпaнcepизaция.
Ку-треската пък е остро инфекциозно заболяване, което протича най-често със засягане на белия дроб и протича като грип, с висока температура. Бактерията заразява различни гостоприемници, включително хора, преживни животни - едър рогат добитък, овце, кози, домашни любимци и в редки случаи влечуги, птици и кърлежи. 
 
27.09.2019, 08:30 часа
1281 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha