Жертви и ранени в Истанбул, над 100 труса, обявена е тревога

Жертви и ранени в Истанбул, над 100 труса, обявена е тревога Двама души са починали и 43-ма са ранени по време на земетресението с магнитуд 5.8 по Рихтер, което разлюля Истанбул в четвъртък.
Жертвите са починали от сърдечен удар, а пострадалите са леко ранени докато бягали, за да се спасят. Трусът е продължил около 15 секунди и предизвика паника в Истанбул, като хиляди се втурнаха на улицата, напускайки сградите.
Местните медии съобщават, че са повредени много стари сгради, главно по морското крайбрежие.
Сеизмолозите в страната са обявили тревога в очакване на голямото истанбулско земетресение с магнитуд от 7 и половина, обясни проф. Емил Ботев от БАН пред "Здраве, България" по NOVA.
При земетресението в Турция от 17 август 1999 г с магнитуд 7,4 сработи един сегмент от Северноанадолския разлом, който се намира източно от Истанбул, а сега вече работи Северномраморноморския разлом, който също е част от Северноанадолския разлом и който сегмент се очакваше отдавна да реализира земетресение с магнитуд по-голям от 7. И това е безпокойството на колегите. Хубавото предположение е, че това земетресение с магнитуд близо 6 разтоварва малко от тази очаквана отдавна да се реализира голяма енергия с катастрофални последици, но те са обявили тревога за очакване на това силно земетресение. Тъй като в Истанбул, както и в Измит има много сгради, които са построени без контрол и даже се твърди, че поне пет процента са незаконно построените жилища, посочи проф. Ботев пред БНТ.

Трусът беше усетен и у нас, но без последици.
Според сеизмолога проф. Емил Ботев от БАН микроземетресенията на територията на Турция след вчерашния трус, които не са усетени от хората, са повече от 100. „Има регистрирани около 30 афтършока. Отбелязани са само случаите, които са усетени от населението. Това е магнитуд по-голям от 2.5 по скалата на Рихтер”, посочи той.
Към 1 милион души ще са засегнати от поне 5 на сто незаконно строителство в Истанбул, ако има такова земетресение, както посочи той. „България е на повече от 150 км и очакваме не повече от 6-та до 7-ма степен въздействие на територията на страната ни, по 12 степенната скала за оценка на интензивността”, допълни проф. Ботев.Преди дни земетресение със сила 4.7 по Рихтер беше регистрирано край турския град Истанбул. Трус със сила 5,6 по Рихтер имаше в Крит. Преди това Албания беше в паника заради силни земетресения, а край Кърджали бе регистрирано явление със сила 3,4 по Рихтер. 

27.09.2019, 15:31 часа
724 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha