ЦИК поряза мераклии за общински съветници във Враца и за кмет на Нефела

ЦИК поряза мераклии за общински съветници във Враца и за кмет на Нефела Двама мераклии за общински съветници във Враца, единият от които е и кандидат за кмет на село Нефела, отпадат от надпреварата, научи BulNews.bg. На 1 октомври Общинската избирателна комисия е излязла с решение за заличаване на регистрациите им. 
Емил Дамянов Николов е издигнат от местна коалиция „Български демократичен център – БДЦ“. Той е поставен под номер 34 в листата им за общински съветници, а освен това се бори за кметския стол на село Нефела, отново с тяхна подкрепа. В Общинска избирателна комисия във Враца обаче е постъпило писмо от ЦИК с резултати от извършени проверки за несъответствия на регистрираните кандидати в базата данни на ГРАО. Установено е, че кандидатът има постоянен адрес на територията на община Враца, но настоящият му адрес е бил в чужбина. Той не отговарял на §1, т.5 от допълнителните разпоредби на Изборния кодекс да е живял тук най-малко 6 месеца преди вота. Така Емил Николов отпада от участието си в надпреварата както за общински съветник, така и за кмет. 
Другият заличен кандидат е издигнатият от партия „Атака“ Христо Марински. Той фигурира под номер 10 в листата им за местния парламент. Службите отново установили проблем с адресната му регистрация и наредили той да бъде заличен от списъците. 
Партиите и местните коалиции нямат право да предлагат нови кандидати на мястото на заличените, като позицията заличения кандидат остава празна и листата не се пренарежда, уточняват от ОИК-Враца.
Решението  подлежи на оспорване в тридневен срок от обявяването му пред Централната избирателна комисия.
 
03.10.2019, 10:00 часа
3036 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha