Опитите за самоубийства у нас намаляват

Опитите за самоубийства у нас намаляват През последните десет години опитите за самоубийства в България намаляват, съобщи днес на пресконференция в БТА доцент Христо Хинков, директор на Националния център по обществено здраве. 
През последните десет години у нас се наблюдава намаляване на тревожните разстройства и депресиите. България започва да се "успокоява", посочи Хинков. По думите му стресът на популационно ниво в страната е по-нисък, отколкото в по-далечни периоди, което е добра новина. Данните сочат, че опитите за самоубийства у нас са около 10 на 100 000 население. Така страната ни попада в групата държави със средно към ниско ниво на самоубийствата както в Европа, така и в света.
Най-често опити за самоубийство у нас правят хората в трудоспособна възраст. Конфликти в средата са водещ мотив за самоубийство в 46.8 - 54.3 процента от случаите. От тях конфликтите в семейството между съпрузите са около 22 процента. Това потвърждава изводите, че човешките взаимоотношения имат ключово значение в превенцията на самоубийствата, каза Хинков. Наличието на заболяване е втората по честота причина за сиуцидни действия - около 28.5 процента. От тази група основното е наличието на психическо заболяване. Не повече от 5 процента от посегналите на живота си в България го правят заради тежки финансови проблеми и загуба на работа. В 35 на сто от случаите не се установява мотивът за сиуцидните действия, посочи Хинков.
Михаил Околийски, управляващ офиса на Световната здравна организация в България съобщи, че на всеки 40 секунди в света някой губи живота си при самоубийство. "40 секунди за действие" е мотото на днешния ден, като усилията са насочени към повишаване на осведомеността на мащаба на самоубийствата по целия свят и ролята, която всеки човек може да има за предотвратяването им. Околийски цитира информация на СЗО, според която в световен мащаб честотата на отнемането на собствения живот се е повишила с 60 на 100, като самоубийството заема десето място като причина за смърт.
Реалният брой на самоубийствата е с пъти по-висок от официалните данни, тъй като в статистиката попадат само явните случаи, отбеляза Околийски. Според редица съдебни експерти голяма част от така наречената смърт, причинена по нещастни случаи всъщност са реализирани опити за самоубийство. Поради това се смята, че общият брой на жертвите в света е около 4 милиона.
10.10.2019, 14:16 часа
715 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha