12 октомври - Ден на община Мездра

12 октомври - Ден на община Мездра Ден на общината-12 октомври
Гордост, удовлетворение и нови мечти
През настоящата година се навършват 121 години от Указ № 264 от 1898 година на княз Фердинанд, с който се създава Мездренска община. Това е паметен акт, с който Мездра получава своето заслужено място в държавното управление.
„Ключът към Северозапада“ и „Каменното съкровище на Мездра“ са само някои от определенията, които представят град Мездра пред туристи, гости и инвеститори.
За 2019 година община Мездра се нарежда на 21-во място сред всички институции в България заедно с Министерството на здравеопазването. За същата година Мездра е първенец сред общините в област Враца и е на 17-та позиция от всички органи на местното самоуправление в България.
През 2018/19 Мездра и селата се превърнаха в своеобразна строителна площадка, като практически се извършваха ремонти във всяко населено място. Подготвиха се проекти и се участва с предложения във всички оперативни програми, в които общината можеше да бъде допусната като бенефициент. Обнови се обликът на града с ефективно участие в две програми- Национална програма за енергийна ефективност и Оперативна програма „Региони в растеж“. Общо 551 домакинства в Мездра усетиха предимството и удобството да живеят в санирани жилища. Това означава, че всеки шести жител на града е получил бонус от държавата и общината и домът му е станал по-красив и по-уютен.
Изпълниха се мерки за енергийна ефективност и бяха обновени сгради на обща стойност над 7 000 000 лв. – публична собственост. На практика не остана такава сграда, която да не е санирана. Обновените многофамилни сгради – къщи и блокове, са 59 на брой.
Успешното реализиране на първия етап от тази програма породи оправдан интерес в много наши съграждани и общината беше класирана във втория прием. Подписаха се договори за финансиране през 2019 година на 4 жилищни сгради и една обществена на стойност 1 159 000 лв. През 2019 и 2020 г. ще бъдат изпълнявани още 7 договора, за които има осигурено финансиране.
Показателен за високото ниво на работа на общинската администрация е и фактът, че община Мездра е сред 28-те български общини, които ще имат достъп до 14.5 млн. лв. за енергийна ефективност за саниране на многофамилни и обществени сгради. Средствата се отпускат от МРРБ чрез ОП „Региони в растеж“ / 2014-2020/ по мярката „Енергийна ефективност в периферните райони -3“.
През месец юли 2019 година бе даден старт на обновяването на три улици в града – „Д. Благоев“, „Хр. Ботев“ и „Ал. Стамболийски“ по проект на Програма за развитие на селските райони. По същата програма има подписани договори за още три обекта. Най-големият проект, на стойност 5 519 670 лв., предвижда реконструкция на водопроводи в четири села от общината – Брусен, Долна Кремена, Зверино и Моравица, както и пречиствателно съоръжение в Моравица.
Подписан е договор с Държавен фонд „Земеделие“ за ремонт и реконструкция на парк „Алеята“ в 5-ти и 6-ти участък  /зоната над градския пазар/ на стойност 779 824.19 лв. В Долна Кремена ще бъде изградено осветено спортно игрище с изкуствена трева, пригодено за няколко вида спорт. Стойността на проекта е 97 214.42 лв, срокът за изпълнение – 36 месеца.
Готови са включените в инвестиционната програма проекти – за покрит пазар с трафопост, сервизно помещение и паркинг в града, площадка-градина за отдих в село Оселна, открита спортна площадка в село Боденец. През месец юли започнаха строителните дейности за укрепване на свлачището при село Игнатица по проект „Съвместни усилия срещу природните бедствия“ чрез Европейския фонд за Регионално развитие. Сключен е договор и предстои стартиране на подмяна на водопроводи и канализация в град Мездра на обща стойност над 4.5 млн. лв. Работи се активно по довеждащите водопроводи в селата Кален и Типченица. Планирани са ремонти за над 100 000 лв.
Идеята за превръщането на ОП „Чистота“ в широкоспектърно предприятие с възможности и капацитет за решаване на широк кръг от задачи се реализира напълно. Направен бе ремонт на първи и втори етаж на поликлиниката. Ремонтирана е автогарата в Мездра, както и прилежащата подпорна стена, която вече има нов по-естетичен вид с художествената композиция, представяща минало, настояще и бъдеще на гр. Мездра. Възстановени са парк в Люти брод, осигурени са средства за ремонти на покриви на читалища в Люти брод, Типченица, Ребърково.
Приоритетно в образованието за 2019 година са вложени 7 519 000лв. Успешно е реализиран проект „Добре дошли в Средновековието“. Изпълнен е поетият ангажимент за осигуряване на безплатен свободен достъп до интернет. От месец август 2019 година са обособени още 3 зони – на АК „Калето“, пазара, алеята на кестените. Разширено е видеонаблюдението в града с монтирането на още 31 броя камери. 
Постигнатото е резултат от общите усилия, труд и всеотдайност на служителите от Общинска администрация, ОП „Чистота“, социални дейности, дейци на образованието и културата, здравни специалисти, спортисти, деца и младежи, бизнес, предприемачи и активните граждани на общината. 
На този кръстопът на цивилизации, Мездра е една пъстра палитра от багри, емоции и силни характери. Кове съдбата си с поуките на миналото и светъл поглед на бъдещето. 
11.10.2019, 15:17 часа
1291 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha