Вижте как ще се гласува на изборите за общински съветници и кметове на 27 октомври

Вижте как ще се гласува на изборите за общински съветници и кметове на 27 октомври На 27 октомври 2019 година ще се произведат изборите за общински съветници, кметове на общини, кметове на кметства и районни кметове. За четвърти път гласуването на избори у нас е задължително, но санкция за негласуване няма. По неокончателни данни избирателите в цялата страна са 6 227 901, кандидатите за кметове на общини - 1 254, а за общински съветници - 29 515. В изборите за кмет на кметства, които ще се проведат в 1 968 населени места, ще участват 5 059 кандидати, а за районни кметове в София, Пловдив и Варна - 460.
Гласуването ще е само и единствено с хартиени бюлетини, като във всяка една от тях ще има опция "Не подкрепям никого". В селата около София ще се гласува с четири бюлетини - за кмет на Столична община, за общински съветници, за кмет на кметство и за районен кмет. Според изборни експерти гласуването на тези места ще става по-бавно.
За втори път на местни избори хората могат да отбележат преференция за предпочитан кандидат за общински съветник от кандидатска листа, а прагът за валидност е 7 процента от действителните гласове за съответната листа.
Номерата на партиите, коалициите и инициативните комитети в бюлетината за общински съветници ще бъдат от 1 до 100, а на кандидатите - от 101 нагоре. Целта е да се избегнат преференции по така наречения феномен 15/15, когато номерът на политическата формация съвпада с номера на кандидата.
14.10.2019, 11:21 часа
1111 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha