Въпреки сушата: Язовир "Среченска бара" е пълен и няма опасност от воден режим в Монтана и Враца

Въпреки сушата: Язовир "Среченска бара" е пълен и няма опасност от воден режим в Монтана и Враца Въпреки сушата, която трае близо 3 месеца, няма опасност от воден режим в Монтана и Враца. В момента обемът на язовир „Среченска бара“, от който се захранват освен двата областни центъра още 25 селища, е 14.893 куб. метра при максимален обем 15.5 куб. метра вода. Водните запаси са добри и са далеч от критично ниво, смятат експертите от ВиК-Монтана.
Язовир „Среченска бара“ се намира на 445 метра надморска височина в близост до Берковица и е с площ 0.84 кв.м. Използва се като водоизточник, захранващ с вода градовете Враца, Монтана, Мездра и Берковица и села в областите Монтана и Враца. Язовирът разполага с помпена и пречиствателна станция за питейна вода.
Около водоема е обособена санитарно-охранителна зона, в която влизането е забранено. Целта е да не се замърсява водата на хидросъоръжението, което е източник на питейна вода за хиляди хора в над 20 населени места. В санитарно-охранителната зона са забранени всякакви дейности, които биха могли да доведат до негативни последици за чистотата на водата.
21.10.2019, 15:15 часа
1922 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha