Обезщетение от държавата искат наследници на загиналите при взрива в Горни Лом

Обезщетение от държавата искат наследници на загиналите при взрива в Горни Лом Искова молба срещу пет държавни институции е внесъл във Видинския административен съд адвокат Александър Кашъмов. Делото е за обезщетение на близките на загиналите при взрива в завода за боеприпаси в село Горни Лом през 2014 година, който отне 15 човешки живота.
"Искът е внесен. Сега работим по изпълнение на указанията на съда. Предполагам, че до два месеца заседанието по делото ще бъде насрочено. Това, че в последния ден преди да изтече 5-годишният давностен срок от избухването на взрива Александър Кашъмов внесе исковата молба, за нас е предимство, защото ни даде възможност през тези години по Закона за достъп до обществената информация да съберем 41 документа. Според мен сме успели да съберем обективни обстоятелства, които се надявам, че съдът ще вземе предвид", каза Петър Панчев от Монтана, инициатор за започване на делото.
Исковата молба е от името на 7 наследници на загинали при взрива в завод "Миджур". Те претендират държавата да им изплати по 150 000 лева обезщетение, с мотива, че институциите не са спазили редица вътрешни и международни нормативни актове, забраняващи утилизирането на противопехотни мини в България. Миналата година Видинският окръжен съд оправда четиримата обвиняеми за трагедията в Горни Лом.
23.10.2019, 10:01 часа
646 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha