Във Видин почетоха будителите

Във Видин почетоха будителите Венци и цветя поднесоха ученици от видински училища, духовнци и представители на местната власт пред паметника на Свети Софроний Врачански във Видин, по повод Деня на народните будители. Проявите за празника започнаха с шествие от площад "Бдинци". Учителят е съвременният будител, ако го няма, няма да го има журналиста, доктора, шивача и други. Така коментираха днешния празник Жанета Младенова и Диана Кирилова - учителки в Средно Училище "Петко Рачов Славейков".
"Всичко тръгва от учителя и то най-вече от началния. Там се научаваме да пишем и четем. Всички професии тръгват от учителската професия. За нас това не е просто професия, а призвание. Нашите ученици са 1 клас, да, те знаят кои са будителите и се отнасят с почит към тях, стремим се на това да ги научим."
Преклонението към делото на народните будители ни събра на днешния ден, с тези думи започна словото си Видинският митрополит Даниил.
"Духовната дейност на Свети Софроний, учителската дейност на отец Неофит Рилкски, дарителството на Васил Априлов, учителството на Ботьо Петков, революционната дейност на Васил Левски и още много много други, които по най-различен и разнообразен начин проявиха любовта към ближния и живяха с тази любов повече отколкото с любовта към себе си", каза Даниил.
За празничното настроение допринесе участието и на Градския духов Оркестър.  
01.11.2019, 16:25 часа
859 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha