Ученици от СУ "Христо Ботев"-Враца посетиха Гърция по проекта Еразъм+

Ученици от СУ "Христо Ботев"-Враца посетиха Гърция по проекта Еразъм+ Приключи поредната работна среща по програма „Еразъм+”, финансирана от Европейската комисия. Ученици от СУ „Христо Ботев” Враца посетиха град Лариса в Гърция, където се срещнаха с партньорите си от Гърция, Словакия, Австрия, Румъния и Италия. Под надслов „Един за всички, всички за един” те участваха в редица доброволчески дейности, като вниманието беше насочено преди всичко към културното и историческо наследство на Гърция. Запознаването с археологически находки направи възможно пътуването назад в миналото. Учениците сами откриха тайни, скрити под църкви, манастири и руини. Участието им в уъркшопове им даде възможност да научат как се датират и реставрират находки и как се подготвят за излагане пред посетители. Партньори на проекта бяха Диахроничния музей, музея „Полихронос”, експерти от етнографското селище Палеос Панталеймон в планината Олимп.
Част от времето си учениците посветиха на традициите и фолклора на всеки един партньор. Беше изработена брошура, показваща народни носии, които бяха изложени по време на организирания фолклорен концерт. Той беше изнесен от учениците пред публика, състояща се от представители на местната общественост, пред родители и учители.
Посещението на Френския институт и игрите „Европа и аз” и „Ксенофобия” дадоха възможност на учениците да осъзнаят културното многообразие, да развият чувството си за толерантност към различните култури, да преодолеят предразсъдъци. Домакините от Лариса организираха и посещение на два от манастирите в Метеора, все още обитавани от монаси и монахини, където гостите присъстваха и на 3D-филм, представящ образуването на скалите преди хилядолетия. В рамките на доброволческите дейности учениците засадиха дървета в парка „Алказар”, където бяха приветствани и от кмета на града.
Следващата среща по проекта ще се проведе в Сату Маре, Румъния, където наред с предвидените доброволчески дейности учениците ще се потопят и в предколедната атмосфера на града.
04.11.2019, 13:55 часа
1297 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha