Над 9 000 мигранти пристигнали в Гърция за месец

Над 9 000 мигранти пристигнали в Гърция за месец От 2017 г. броят на непридружените деца бежанци, пристигащи в Гърция, почти се е удвоил и в момента в страната има 4 800 непълнолетни, от които 1 178 са с неизвестно местонахождение, съобщава МИА.
Заместник-министърът на труда и социалните въпроси на Гърция Домна Михайлиду говори на дейностите, инициативите и следващите стъпки на правителството по този конкретен въпрос на пресконференция.
През 2017 г. са регистрирани 2 500 деца, през юли тази година 4 000, а сега има 4 800 деца.
Очаква се броят им да се увеличи драстично и това е така, защото пристиганията на граждани на трети страни от началото на лятото се увеличават и достига до 500-600 души дневно. По-голямата част от непридружените деца бежанци са от Афганистан - 43%, от Пакистан 25% и много малко, 9-10% са от Сирия, заяви Михайлиду.
„Тези данни са абсолютно логични. За самото дете, само, без семейството си, за да замине за чужбина, трябва да е малко по-голямо, за да успее. И също така е логично те да са момчета, защото, за съжаление, момичетата са по-лесни като евентуални жертви на насилие“, каза Михайлиду.
Непридружените деца на бежанци, след пристигането си в Гърция и преминаването през процеса на идентификация и регистрация, се третират по няколко начина. Или остават в така наречените приемни центрове безопасна зона или са прехвърлени в специални пансиони или хотели. В дългосрочен план обаче те могат да кандидатстват за убежище в Гърция или да поискат обединение със семействата си.
Михайлиду каза, че вече са проведени срещи с посланици на няколко страни, включително Германия, Чехия и Сърбия за възможността деца без придружител да бъдат прехвърлени в някои от тези страни.
Един от приоритетите на правителството е да се преместят възможно най-много деца от островите в други части на Гърция и да се открият нови пансиони в сътрудничество с общините. Гръцкото министерство на труда и социалните въпроси също е изпратило искане до Европейската комисия да продължи финансирането на хотелте, в които се настаняват някои от децата.
9 216 бежанци и мигранти са пристигнали в Гърция миналия месец, според официални данни на гръцкото правителство, публикувани ежедневно за ситуацията на островите в източното Егейско море близо до турското крайбрежие.
Тази цифра е по-ниска от тази през септември, когато са регистрирани 10 596 нови пристигащи бежанци и мигранти.
Гръцкото правителство всекидневно публикува статистически данни за новите пристигащи в Лесбос, Самос, Хиос, Лерос, Кос и други острови (Родос, Карпатос, Фармакониси, Сими), както и за прехвърлянето на бежанци и мигранти в други части нея.
Според изчислени ежедневни данни през миналия месец, т.е. от 1 до 31 октомври 2019 г., са регистрирани 9 216 нови пристигащи, а 4 959 лица, търсещи убежище от островите, са преместени в други части на острова, за да се намали броят на хората в центровете за задържане.
Към 31 октомври 35 787 бежанци и мигранти пребивават на гръцките острови край турския бряг, повечето от тях 17 010 в Лесбос.
В приемния център „Мория“ има 14 766 бежанци и мигранти вместо капацитета 2 840. На остров Самос в центъра за убежище има 6 414 бежанци и мигранти вместо възможните 648 души.
05.11.2019, 11:10 часа
474 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha