НАСА отвори недокосвани лунни проби

НАСА отвори недокосвани лунни проби

НАСА разпечата една от последните недокосвани лунни проби, донесена от "Аполо 17", за да се подготви за програмата "Артемида", съобщи сайтът Спейс.
Пробата от 430 гр. скалист материал и прах, била запечатана от астронавтите Джин Сърнан и Харисън Шмит на 12 декември 1972 г. Тя била взета близо до кратера Лара с тръба с диаметър 4 см., която е разпечатана от учени в лунната лаборатория на космическия център "Джонсън", предава БТА. Специалистите сега могат да правят изследвания, каквито са били немислими по времето на мисиите "Аполо", включително и неагресивни 3D снимки и микротомия със свръхвисока резолюция. Анализът на пробата ще даде възможност на специалистите да усъвършенстват методите си и да подготвят бъдещите изследователи за лунните мисии, планирани за след 2020 г.
Мисиите "Аполо" донесоха на Земята общо 383 кг. лунни скали и пръст. Повечето от пробите, събрани при шестте кацания на лунната повърхност, са изследвани и се съхраняват в космическия център "Джонсън". Отворената проба с номер 73002 е горната част от 0.6-метровата тръба, в която се съхраняват две мостри. Долният сегмент - проба 73001 ще бъде отворен през януари. Пробите са взети на място вертикално с тръбата.
Проби от мисиите "Аполо" не са отваряни от 70-те години на миналия век. След сегашните изследвания единствените недокосвани мостри ще останат две, донесени с мисиите "Аполо 15" и "Аполо 16".

08.11.2019, 11:15 часа
534 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha