Приключи ремонтът на изгорелия мост на "Струма" край Дупница

Приключи ремонтът на изгорелия мост на "Струма" край Дупница

Днес около 15 часа ще бъде възстановено движението за всички превозни средства по ремонтираното мостово съоръжение над река Джерман при 62-ри км на АМ "Струма", съобщиха от АПИ.
Ремонтно-възстановителните дейности завършиха близо месец по-рано от предвиденото, с което се осигурява нормалното преминаване в засегнатия участък край Дупница преди откриването на ски сезона в Банско и предстоящите коледни празници.
На 13 август пожар, предизвикан от леснозапалими материали, складирани неправомерно в сервитута на съоръжението, нанесе конструктивни повреди на съоръжението. Беше засегнато и експлоатационното му състояние.
Неотложните аварийно-ремонтни работи започнаха веднага след като беше одобрен изготвеният проект за реконструкция на съоръжението. Възстановени са засегнатите от пожара 17 колони, 2 ригела и 3 крайни греди. За да се укрепи конструкцията на съоръжението, е отстранен до здраво компрометираният от високата температура бетон на засегнатите стълбове и е положен торкретбетон. Изградени са нови бетонови кожуси на пострадалите елементи. Ремонтирани са отводнителите и засегнатите лагери, подменена е дилатационната фуга на моста. Възстановени са тротоарни блокове. Стойността на инвестираните средства е близо 1,8 млн. лева с ДДС.
Припомняме, че веднага след пожара Агенция "Пътна инфраструктура" внесе сигнал в Районната прокуратура – Дупница срещу собственика на предприятието "Феникс Дупница" ООД, направил нерегламентираното сметище и предизвикало пожара. Сега, след завършване на аварийно-възстановителните дейности, агенцията ще предяви иск към него за възстановяване на сумите, вложени в ремонта на съоръжението.

03.12.2019, 14:46 часа
533 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha