Шест паралелки ще приемат осмокласници в Мездра /снимки/

Шест паралелки ще приемат осмокласници в Мездра /снимки/ 6 паралелки в VIII клас в Мездра и 2 в община Роман са планувани за учебната 2020/2021 г. На работна среща беше обсъден Държавният план-прием в VIII клас в общините Мездра и Роман. В дискусията взеха участие областният управител на Враца Малина Николова, началникът на Регионално управление на образованието  (РУО) Галина Евденова, кметът на Мездра Иван Аспарухов, заместник-кметът на Роман Соня Тинчева, председателят на Общинския съвет Яна Нинова, работодатели, директори на училища, общински съветници и представители на Дирекция "Бюро по труда"1 информират от Общината.
Галина Евденова съобщи, че за текущата учебна година са били планирани  67 паралелки в VIII клас, от които 20 профилирани и 47 професионални, в т. ч. 8 с дуална форма на обучение. Реализирани са 61, а останалите 6 професионални паралелки са закрити поради липсата на желаещи да се oбучават по специалности, свързани с хотелиерството, автотранспорт, електрообзавеждане на жп техника и обработка на скални материали. Налице е и реализация по изучаваната професия. 
Догодина средно образование се очаква да завършат 133-ма седмокласници в община Мездра и 43 в община Роман. На тази база възможният брой паралелки, в които се планира да се осъществи прием в VIII клас за учебната 2020/2021 г., е: 6 паралелки за община Мездра (в СУ "Иван Вазов", СУ "Св. Климент Охридски" – Зверино, ПГ "Алеко Константинов" и ПГ по МСС – Мездра), и 2 паралелки за община Роман (в СУ "Васил Левски" – Роман). От Община Роман предлагат едната паралелка да бъде професионална, специалност "Производство на кулинарни изделия и напитки", а другата – профилирана с профил "Природни науки".
Становището на Община Мездра за Държавния план-прием в VIII клас за следващата учебна година ще бъде представено в РУО – Враца в срок до 20 декември 2019 г. След консултации с директориите на училища в него ще бъде разписано в колко и в какви професионални и профилирани паралелки ще бъде осъществен прием след VII клас догодина в двете професионални гимназии и в двете средни училища в общината. 
Позицията, около която се обединиха участниците в дискусията е, че за изготвянето на балансиран план-прием, съобразен с нормативните изисквания и с потребностите на пазара на труда, е необходимо да си подадат ръка Общината, бизнесът, училищата и родителите. 

 
06.12.2019, 15:28 часа
510 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha