Вижте колко часа трябва да спим, за да удължим живота си

Вижте колко часа трябва да спим, за да удължим живота си Учени от университета на Колорадо в Боулдър установили, че дори при голяма физическа активност и отказване от цигарите рискът от сърдечен пристъп е висок, ако сънят е кратък или прекалено дълъг, съобщава сайтът MedicalXpress, цитиран от БТА.
По време на изследването били анализирани медицински данни за 461 хиляди души, които никога не са имали сърдечен пристъп, и качеството на съня им. Здравословното им състояние било следено 7 години.
Оказало се, че за участниците, които спали по-малко от 6 часа в денонощието, вероятността от сърдечен пристъп по време на изследването е с 20 процента по-голяма, отколкото за спалите 6-9 часа в денонощието. У спалите над 9 часа в денонощието сърдечните проблеми пък били с 34 процента по-чести. Оптималният сън намалява този риск у генетично предразположените хора с 18 процента.
Колкото по-голямо е отклонението от нормалното ниво на съня, толкова по-висок е рискът от сърдечен пристъп. За хората, които спали 5 часа в денонощието, рискът от сърдечен пристъп бил с 52 процента по-голям, отколкото за спалите 7-8 часа в денонщието. За спалите 10 часа вероятността била два пъти по-голяма.
Недоспиването може да окаже въздействие върху епителната тъкан по вътрешните стени на артериите, да допринесе за възпаления в костния мозък и да доведе до неправилен избор на хранителен режим.
09.12.2019, 09:13 часа
747 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha