Измерват нивата радиоактивния газ радон в детските градини във Враца

Измерват нивата радиоактивния газ радон в детските градини във Враца Във Враца ще измерват нивата на радон в детските градини и ясли, научи агенция BulNews. Проучването се провежда с цел оценка на обемната активност на радиоактивния газ в обществени сгради.
На директорите на детските заведения на територията на област Враца още миналия месец са раздадени 93 пакета с детектори, които отчитат облъчването от радон, съобщиха от регионалната здравна инспекция.
С директорите на яслите и градините е проведена среща, на която им е разяснено как работят уредите и каква е целта им. Срещата бе организирана от директора на РЗИ-Враца д-р Кети Ценова, областният координатор инж. Татяна Лозанова и секретарят по програмата Мариета Стоянова. Обучението им е било извършено от доц. Кремена Иванова, която е зам.-директор на Националния център по радиобиология и радиационна защита в София, както и националният координатор по програмата и инж. Десислава Джунакова.
Детекторите ще престоят 6 месеца, след което ще бъдат събрани и изпратени в лабораторията на центъра в столицата за анализ.
Експертите припомнят, че газът радон е вторият по значимост фактор, предизвикващ рак на белия дроб след тютюнопушенето и фактор номер едно за хора, които никога не са пушили. Няма цвят, нито мирис и попада в дробовете ни чрез прашинките, носещи се във въздуха. Концентрацията му в сгради е значително по-голяма отколкото на открито.
Радонът е естествен радиоактивен газ и присъства в природата, независимо от човешката дейност. Той се образува при разпадането на урана в почвата, скалите и водата, откъдето постъпва във въздуха. Газът бързо се разпада на радиоактивни частици, които се отлагат по прашинките, носещи се във въздуха, вдишват се и така се отлагат по дихателните пътища и белите дробове.
Облъчването на човека става предимно в жилища. Нивата му се изменят непрекъснато, както през денонощието, така и през различните сезони. Неговото влияние върху нас зависи и от етажа, на който живеем. В приземните и по-ниските етажи газът има по-голяма концентрация.
През зимата постъпването на радиоактивното вещество в жилищата е в пъти по-интензивно в сравнение с лятото. Видът на строителството и начинът на отопление също влияят на нивата му в едно жилище. Използването на природен газ повишава концентрацията, разкриват специалисти по радиационен контрол.
10.12.2019, 08:25 часа
1102 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha