Четири читалищни библиотеки в Община Мездра ще получат финансиране за закупуване на нови книги

Четири читалищни библиотеки в Община Мездра ще получат финансиране за закупуване на нови книги Министерството на културата одобри проектите на четири читалищни билиотеки в Община Мездра, кандидатствали във втората конкурсна сесия по Програма „Българските библиотеки - съвременни центрове за четене и информираност” 2019 г. Те ще бъдат подпомогнати финансово за обновяване на своите фондове с книги и други информационни източници. Това са библиотеките при НЧ „Просвета-1925“ - гр. Мездра, НЧ „Факел-1926“ - с. Зверино, НЧ „Просвета-1928“ - с. Царевец и НЧ „Просвета-1929“ - с. Оселна.
За целта библиотеката при мездренското читалище ще получи 1026,97 лева, тази в с. Царевец - 1071,59 лева, в с. Оселна - 897,74 лева, а в с. Зверино - 853 лева.
Общо за цялата страна са одобрени 386 проектни предложения, 17 от които са на читалищни библиотеки от Врачанска област. С най-голям бюджет - 14 891,89 лева, е проектът на Регионална библиотека „Христо Ботев“ - Враца. Останалите 12 библиотеки, които ще бъдат подпомогнати в региона, са 5 в община Оряхово, 4 в община Бяла Слатина, 2 в община Враца и 1 в община Мизия.
Целта на Програма „Българските библиотеки - съвременни центрове за четене и информираност” е насърчаване на интереса към книгата и четенето чрез обновяване на библиотечните фондове и оказване съдействие за развитие на библиотеките като основни центрове за духовност, придобиване на знания и информация.
Със средствата, утвърдени за реализиране на проектите, ще бъдат закупени нови книги, подбрани съобразно културните и образователните потребности на читателите - художествена литература за деца и възрастни, учебна литература, научни и научно-популярни издания. Приоритетно са включени до 20% произведения от български автори.
Министерство на културата подкрепя финансово 90% от общата стойност на всеки проект, а библиотеките кандидати са длъжни да осигурят останалите 10% от други приходоизточници.
10.12.2019, 09:10 часа
938 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha