Алжир гласува за президент

Алжир гласува за президент Алжир гласува за избор на президент. Избирателните секции започнаха работа днес сутринта в 8 часа местно време, според алжирската информационна агенция АПС.
Първият тур на президентските избори в Алжир се провежда на фона на продължаващи масови протести - миналата сряда хиляди алжирци участваха в демонстрации, за да декларират несъгласието си с изборите в условия, при които представители на "стария режим" управляват страната.
Независимата национална избирателна комисия обяви пълната готовност на избирателните секции за гласуване. Тя е уверена, че благодарение на новата система за преброяване на гласовете възможността за измама е сведена до минимум. Общо петима кандидати претендират за най-високия държавен пост в Алжир. Всички те заемаха висши постове по време на управлението на експрезидента Абделазиз Бутефлика, което предизвиква недоволството на много алжирци.
Най-силният кандидат е бившият министър-председател, ръководител на партията Талая ал-Хурият, 75-годишният Али Бенфлис.
Алжирските власти се надяват, че изборите ще сложат край на периода на политическа нестабилност в страната, който тя преживява от февруари тази година. В резултат на мощни народни протести Абделазиз Бутефлика, на власт от почти 20 години, беше принуден да подаде оставка на 2 април предсрочно. Съгласно Конституцията, временно изпълняващ длъжността държавен ръководител на Алжир в продължение на 90 дни стана говорителя на горната камара на парламента Абделкадер Бенсалах.
Президентът на Алжир се избира с пряк вот за пет години и има право да бъде преизбран за друг мандат. Ако е необходимо да се проведе втори тур, той трябва да псе състои 15 дни след обявяването на резултатите от първия. Според изборната комисия общо 24 милиона граждани фигурират в избирателните списъци. 
12.12.2019, 10:35 часа
636 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha