Коледари обикалят домовете за здраве и щастие

Коледари обикалят домовете за здраве и щастие

Народната традиция на Коледа е свързана с обичая коледуване. Основни участници са момчета. Подготовката им започва от Игнажден. Тогава разучават коледните песни, създават се коледарските групи, определя се водачът на групата, който е по-възрастен и женен.
Традицията се спазва навсякъде, където живеят българи.
Коледарите по селата в Бесарабия пък обличат традиционните български национални носии.
„През деня момченцата обикалят домовете на близки, роднини и комшии като пеят коледни песнички, които са различни по селата. Стопанката подава на всяко дете паричка и геврече, благодари им, че са посетили двора”, обяснява учителят по Български език и литература в Болградската гимназия „Г. С. Раковски” в Украйна Наталия Кара.
Тя посочи, че по-късно, като се стъмни, тръгват ергените.
„Обикновено това е група (куда) от 5 - 7 юноши, които са разпределени по роли. Единият е попът, който чете молитва и благославя къщата. Друг запява и предлага в кой дом какво да се пее, трети събира подаръците и т.н. Всяко семейство с нетърпение очаква коледарите, като се смята, че домът е благословен, ако е посетен от малките и големите коледари. Момчетата и юношите обличат традиционните български национални костюми, украсени шапки, български торби през рамо”, допълва Кара.
Облечените празнично коледари са с накичени с китки калпаци, а в ръцете си носят „шарени тояги”. Времето за коледуване е строго определено от традицията - от полунощ до изгрев-слънце на Коледа. В народните представи тогава се появяват караконджоли, вампири, таласъми и др. свръхестествени същества. Коледарите със своите песни имат силата да ги прогонят.
Обикновено групите от коледари се състоят от старец, баба, трохобер, гайдар и четници певци. Старецът и бабата разсмиват, трохоберът събира даровете, гайдарът свири, четниците пеят. В някои райони коледарите се правят на котараци, мяукат и известяват за пристигането си. Момците коледари са облечени празнично, като за голям студ, какъвто обикновено е, с калпаци, окичени с наниз пуканки и китка от чемшир, с геги в ръце. Навсякъде по къщите ги чакат с радост, освен ако мъка някоя, смърт или болест не са сполетели дома.
От полунощ до сутринта коледарите обикалят домовете, пеят коледни песни с пожелания за здраве, щастие в семейството и богата реколта, а домакините ги даряват с коледарски кравай. Първо се тръгва от къщата на най-личния човек в селището - кмета, попа, също и даскала. Домакинът посреща коледарите с кравай и забодена в него пара. Домакинята дава сито с пшеница, което коледарите ръсят из къщата, за да се народи през идващата година.
На някои места, ако в къщата има мома за женене, тя приготвя специален писан кравай за любимия си. После всички писани краваи се излагат на обществено място, за да се оценят кой колко струва и да ги откупят с наддаване. Всеки момък откупува кравая на момичето си. Пеят се песни за всеки от семейството - от най-възрастния (както по старшинство, така и по уважение) до най-малкия.

25.12.2019, 14:05 часа
2671 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha