Витка Младенова и доц. Начев направиха Коледата възможна за дете с увреждания и бедстващите му близки във Враца /снимки/

Витка Младенова и доц. Начев направиха Коледата възможна за дете с увреждания и бедстващите му близки във Враца /снимки/ Бизнесдамата от Враца Витка Младенова и доцентът от Нов български университет Иван Начев направиха Коледата възможна за Тихомир Ангелов, който е диагностициран с 80% увреждания и неговата майка Мирослава, която е обрекла живота си в грижи за него. Благодетелите направиха своите дарения, след като научиха за трагедията на семейството от публикация в сайта „Следвай ме”.
Жената не работи, защото 18- годишният й син не може да се грижи за себе си. Момчето посещава средно училище от тази учебна година като самостоятелен ученик с помощта на ресурсен учител и с майка си като придружител. Отложеният за разглеждане Закон за социалните услуги лишава хиляди родители и близки на  тежко болни от така необходимите  средства за  положените  за тях грижи, като в някои случаи като този на Тихомир обрича семействата на периодична оскъдица.
“Българска Коледа”, различна от емблематичната вече, но за бедни и нуждаещи се, през декември  сътвориха десетки хиляди добри и милосърдни хора, извършващи трогателни жестове на милосърдие. Уважаваната във Враца собственичка на  магазин „Авторай“ в кв. 72 и База за втора употреба-авточасти Витка Младенова дари за Тихомир, майка му и болната му баба пакети с подаръци, 150 лв. и електрическо влакче, за каквото детето е помолило “ Дядо Коледа”. Осемнадесетгодишният младеж е с мислене на десетгодишен и това било съкровената му мечта. То получи подарък наред с децата от неделните училища и от врачанския митрополит Григорий. Воден от майка си, той не пропуска богослуженията и благодарение на честото причастяване здравословното му състояние видимо се подобрява. Витка Младенов, която близо 20 години има работник с подобно увреждане и работата е единственият фактор да се чувства социализиран  и обгрижван, от десетилетия е меценат за издаване на  църковна, историческа и художествена литература.
Тя е дарител и на училища, храмове и се включва в различни общополезни каузи. Наскоро Младенова зарадва и децата от Помощното училище в Роман. Тя подари лодка от дърво и гребла, чиято изработка е поръчана специално и е правена в продължение на няколко месеца. Предвижда се преподавателят по физкултура и спорт Огнян Христов да обучи момчета да гребат, за да могат напролет да возят с нея по река Искър децата в неравностойно положение.
Доцент д- р  Иван Начев, който е ръководител на департамента за политически науки в Нов български университет, изпрати на семейството 200 лв. в навечерието на празниците и така върна надеждата в сърцата на Тихомир, майка му и наскоро изписаната от болницата баба, която с голяма всеотдайност се грижи за внука си.
Каненият често за политически коментари в ТВ предавания преподавател дори изрази готовност да дойде във Враца лично да дари средства за бедстващото семейство и да донесе подарък на болното момче.
Със скромна сума, но от сърце, помогна и хаджи Пламен Пенев.
”На Коледа стават чудеса за всички, но упованието в Божията помощ прави такива всекидневно”, със сълзи в очите изказа своята благодарност за стореното добро развълнуваната Мирослава.
Тихомир пък не можеше да си намери място от радост и с безкрайно голямо щастие в очите си пожела да бъде по-здрав през идната година, както и да има приятели в училище.
03.01.2020, 10:45 часа
5863 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha