Пазете се! Нови случаи на варицела са регистрирани във Видинско

Пазете се! Нови случаи на варицела са регистрирани във Видинско Нови случаи на заразени с варицела отчитат във Видинско, научи агенция BulNews.
Само през изминалата седмица са регистрирани 7 нови случая на заразени с шарката в областта, сочат данните на регионалната здравна инспекция. За периода повалените от заразата са се увеличили драстично. Новите случаи на заразени са от Видин и Капитановци.
Освен болните от варицела, двама жители от Видин и Белоградчик са се заразили с гастроентероколит. Разболелите се от остри респираторни заболявания и грип за изминалата седмица са 35 души.
Експерти напомнят, че варицелата е едно от най-честите инфекциозни вирусни заболявания в детска възраст. В редица случаи ненавременното лечение води до много сериозни усложнения за здравето. Варицелата е остро инфекциозно заболяване, което се причинява от варицела-зостер вируса. Това е една от най-заразните болести – заразяват се около 90% от контактните на болен с варицела, които нямат изграден специфичен имунитет към причинителя. Хората от всички възрасти и от двата пола са засегнати с еднаква честота. Вирусът циркулира широко в човешкото общество с повишената заболемост. Епидемичните взривове преобладават през студените месеци на годината. Най-засегнати са децата от 5 до 9 години, които представляват около половината от случаите.
07.01.2020, 08:40 часа
881 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha