Нови бунтове раздират Иран

Нови бунтове раздират Иран Иранските лидери са изправени пред втори ден на протести след признанието им, че украинският пътнически самолет, който се разби в Техеран, е бил свален с военен удар. При тежкия инцидент загинаха всичките 176 души на борда, много от които иранци.
Демонстрантите в столицата Техеран и в някои други градове скандираха лозунги срещу управляващите.
На места е имало и сблъсъци със силите за сигурност и стрелба със сълзотворен газ.
Иран призна, че „неволно” е ударил самолета, след като първоначално го отрече, на фона на нарастващото напрежение със САЩ. Десетки иранци и канадци, както и граждани на Украйна, Великобритания, Афганистан и Швеция загинаха в самолета.
Протестиращите излязоха по улиците, въпреки разполагането на огромен брой сили за сигурност. Звеното за борба с безредиците, части на елитната революционна гвардия на мотоциклети и цивилни служители по сигурността бяха вдигнати на крак заради бунтовете.
Протести е имало и в други градове на Ислямската република.
Още в събота студенти се събраха пред два университета. Първоначално те са искали да покажат уважение към жертвите на самолетната катастрофа, но по-късно вечерта избухнали гневни протести и се твърди, че властите са използвали сълзотворен газ, за да ги разпръснат.
Междувременно канадският премиер Джъстин Трюдо обеща да търси справедливост за жертвите и отговорност от виновните за свалянето на самолета, на борда на който имаше десетки граждани на Канада, предадоха.
„Няма да спрем, докато бъде въздадена справедливост”, обяви Трюдо пред 1700 човека на бдение в баскетболна зала към университета в Едмънтън – град, в който са живеели 13 от 57-те загинали при падането на самолета канадци. Видимо развълнуван, канадският премиер се обърна към семействата на жертвите, че не са сами. „Цялата страна е с вас, тази вечер, утре и през годините занапред”, подчерта той.
Трюдо поиска Канада да участва в разследването на свалянето на самолета. „Ще продължим да работим с нашите партньори, за да осигурим прозрачно и пълно разследване”, обеща канадският премиер. „Няма да спрем, докато не получим отговори на нашите въпроси”, даде да се разбере Трюдо.
Иран вече е издал визи на осем канадски служители, които да се включат в разследването на свалянето на самолета. „Очаква се повечето от хората от екипа да пристигнат в Техеран още днес”, съобщи канадският министър на външните работи Франсоа-Филип Шампан.
13.01.2020, 09:45 часа
552 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha