България оттегля искането за eврофинансиране на участък от АМ „Струма“

България оттегля искането за eврофинансиране на участък от АМ „Струма“ България отлага изграждането на последния участък от магистрала „Струма“ при Кресненското дефиле. Съответната апликационната форма до Еврокомисията за финансиране на отсечката е оттеглена, но Пътната агенция не се отказва от проекта. 
Решението да бъде оттеглена апликационната форма не спира този проект, а ще ускори екипната работа на всички институции, ангажирани с разширението на последния останал по трасето „тесен участък“ до границата с Гърция.
Институциите продължават работа по апликационната форма с оглед на приоритетите в сферата на екологията на новата Еврокомисия, която вече представи своя Зелен пакт.
Решението е взето след задълбочен анализ, множество експертни разговори и специално допитване до общественото мнение, което категорично определя довършването на АМ „Струма“ през Кресненското дефиле като изключително важно за пътната безопасност, съобщават от АПИ.
Българската страна винаги е била наясно с трудностите, свързани с опазването на природата в този участък, както и с необходимостта да се намери балансирано решение, което да отговаря на екологичните и транспортните цели.
Предвид чувствителната от екологична гледна точка защитена зона, в която се намира отсечката между Крупник и Кресна, винаги са търсени най-добрите решения за неговата реализация, като в процеса на подготовка през годините са разглеждани редица варианти за изпълнение на участъка от АМ „Струма“ през Кресненския пролом.
На базата на всички извършени проучвания, избраният Източен вариант в най-голяма степен отговаря на техническите, социално-икономическите и екологични изисквания, твърдят от АПИ.
Въпреки това, за да е максимално прецизна относно въздействията на проекта върху видовете и местообитанията, които са предмет на опазване в дефилето, държавата ще пристъпи към определянето на специфични консервационни цели и мерки.
15.01.2020, 14:55 часа
623 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha