Корнелия Нинова: Новият ВиК холдинг няма да реши проблемите

Корнелия Нинова: Новият ВиК холдинг няма да реши проблемите "Решението за създаване на ВиК холдинга е взето в кризисна ситуация и изглежда малко паническо, защото ражда повече въпроси, отколкото отговори. Този холдинг няма да обхване цялата система. Той ще обхване 50-60% от нея. Не се решава въпросът. Големи ВиК дружества остават извън него. Няма експертиза за какво ще отидат отпуснатите 1 млрд. лева. Тези пари ги няма в бюджета", заяви" лидерът на БСП Корнелия Нинова. 
Тя допълни, че към момента 400 язовира са в предаварийно състояние, а 130 - с неизяснена собственост. БСП е организирала среща в всички хидроинженери, експерти и специалисти, които са участвали в строителството на водните съоръжения. Идеята била да се търси експертно решение на кризата в Перник. А жителите на Самоков били притеснени от възможността язовирната стена на "Бели Искър" да се скъса и да създаде проблем за цяла София. 
Корнелия Нинова допълни, че проблемът с водата не е само за града, а е системен и национален.
"Има го в Шумен, в Сливен, в Търговище, в Ловеч, в Ботевград. Не бива да се съсредоточаваме само в Перник. Там проблемът е най-остър, но го има в цялата страна и се дължи на некомпетентното управление в сектора", коментира още тя. 
По думите й политиците трябва да стъпят на експертиза за водната криза в Перник. А левицата е за гаранция да няма нови рискове.
"Не е работа на политиците да казваме какви са решенията, какви тръби трябва да бъдат полагани", коментира още Нинова.
Тя уточни, че за 10 години цената на водата се е увеличила 300 пъти. Според нея арестът на Нено Димов е ход за потушаване на напрежението.
"Целта на вота на недоверие е да намерим смислен разговор за решаване на проблема и вече дава резултат. Без този вот нямаше да се предприемат всички тези мерки, които правителството предприе", каза лидерът на БСП. 
21.01.2020, 10:40 часа
847 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha