Срещите с приятелки се оказаха полезни за здравето

Срещите с приятелки се оказаха полезни за здравето Срещите с приятелки винаги са били удоволствие, а сега вече се превръщат в здравословна норма. Ново изследване стига до извода, че здравето на жените се подобрява, ако се срещат с приятелки поне два пъти седмично.
Проучването е на специалисти от Оксфорд, а ръководителят им - психологът Робин Дънбар, категорично твърди, че общото здраве и настроение на жените се подобрява, когато се видят с приятелки и заедно "правят разни неща".  
Според изследването списъкът с "нещата" включва: пиене на бира, клюкарстване и обсъждане на техните конкурентки. Правенето на тези "неща" карало жените да се социализират, пийват и да се смеят заедно.
Здравословните ефекти включвали по-бързо възстановяване от заболявания, по-силна имунна система, намаляване на тревожността и увеличаване на великодушието, като всичко това карало жените да се чувстват по-добре.
Изследователите обаче отбелязват, че само 2 от 5 жени могат действително да излязат с приятелките си веднъж седмично и дори по-рядко, ако имат семейство, за което да се грижат.
Изводите сочат, че жените в по-голяма степен от мъжете имат нужда да поддържат приятелствата си, така повишават нивата си на окситоцин и серотонин", казва докторът по психология Алиша Ръби Баш.
21.01.2020, 15:00 часа
503 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha