Заплаха: Китайският вирус може да мутира, първи случай в САЩ

Заплаха: Китайският вирус може да мутира, първи случай в САЩ Мистериозният китайски вирус, който вече отне живота на девет души, може да мутира и да се разпространи още повече, предупредиха китайските здравни власти.
Вече има 440 потвърдени случая на епидемията, която води началото си от пазар, на който незаконно се продават морски животни в град Ухан. Сега вирусът се е разпространил в няколко китайски провинции, а вече и в чужбина, включително САЩ, Тайланд и Южна Корея.
Властите признаха, че сега страната е в „най-критичния етап” на превенция и контрол. По-рано Китай потвърди, че заразата се предава от човек на човек.
Вирусът, известен като 2019-nCoV, е нов щам на коронавирус, който досега не е бил идентифициран при хора.
Признаците на инфекция включват респираторни симптоми, температура, кашлица, задух и затруднено дишане.
Китай засега не е успял да потвърди точния източник на вируса. „Въпреки, че пътят на предаване на вируса все още не е напълно изяснен, съществува опасност от мутация на вируса и риск от по-нататъшно разпространение на епидемията”, каза председателят на Националната здравна комисия в Китай Ли Бин.
Тя добави, че има 2197 души, за които се знае, че са влезли в контакт със заразени пациенти. Досега не е открит супер разпространител – пациент, който да е предал вируса на повече от 10 души. За най-малко 15 медицински работници в Ухан, вероятно тези, които са влезли в контакт с пациенти, е известно, че са заразени с вируса.
Ли Бин призова жителите на Ухан да избягват тълпите и публичните събития. В града е въведена и забрана за търговия с живи домашни птици и диви животни. Кметът на Ухан призова хората да не посещава града, освен, ако нямат спешна причина за това.
Регистрирани са и няколко случая на вируса в световен мащаб, като три случая са в Тайланд, един в Корея, един в Япония и един в САЩ.
22.01.2020, 11:10 часа
500 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha